Спасиха белоглав лешояд на магистрала "Тракия"

https://crimes.bg/analizi/spasiha-beloglav-leshoyad-na-magistrala-trakiya/40464 Crimes.bg
Спасиха белоглав лешояд на магистрала "Тракия"

Бедстващ белоглав лешояд бе спасен на автомагистрала "Тракия". Това съобщават от "Зелени Балкани".

Спасителният център за диви животни на "Зелени Балкани" е получил десетки сигнали за лешояд, кацнал на магистралата в участъка до Чирпан. Птицата е била наблюдавана в продължение на три дни да прелита ниско над преминаващите автомобили, да се разхожда или стой на банкета.

След няколко опита от страна на екипа ни, лешоядът най-накрая е бил заловен и закаран в клиниката на Спасителния център. Оказа се, че е бил здрав физически и без видими наранявания, но е бил слаб и изтощен, вероятно вследствие недостиг на храна.

Хищни птици често се наблюдават покрай пътища и магистрали през зимата, тъй като през студените месеци трудно намират плячка, а блъснатите от автомобили животни са лесна храна. Опасностите за животните там обаче не са малко, а и присъствието на толкова едра птица на пътното платно е предпоставка за загуба на внимание на шофьорите и инциденти.

Предстои птицата да премине през възстановителна терапия и да бъде върната в дивата природа на по-подходящо за вида място.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.