Премиерът на Гърция разкри кога страната ще се върне към нормалния живот

https://crimes.bg/analizi/premierat-na-garciya-razkri-koga-stranata-shte-se-varne-kam-normalniya-zhivot/40410 Crimes.bg
Премиерът на Гърция разкри кога страната ще се върне към нормалния живот

„Научихме, че трябва да слушаме експерти и учени и да вземаме решения рано“, каза премиерът Кириакос Мицотакис, позовавайки се на уроците от пандемията по време на дискусия в Световния икономически форум, пише Труд бг.

Премиерът също спомена, че "успяхме в Гърция да се справим добре с първата вълна, докато с втората вълна през ноември пристъпихме към строга карантина, което „нарани“ финансово, но трябваше да се направи, за да се предотврати разпространението на вируса". 

Той отбеляза, че експертите и правителството са предупредили навреме гърците какво трябва да направят и те са последвали - спазили мерките, и че това поведение трябва да се запази, докато значителна част от населението бъде ваксинирано. "Решението на ЕС за закупуване на ваксини и тяхното разпространение според населението на страните-членки беше акт на солидарност", повтори Мицотакис, попитан за необходимостта от координиране на пандемичните политики на ЕС със Световната здравна организация. Запитан кога ще се върнем към нормалното, г-н Мицотакис отговори, че това зависи от хода на ваксинациите. като се позова подробно на споразумението на ЕС с фармацевтичните компании за доставка на дозите, което той определи като „история на успеха“. Подчерта, че доставките трябва да бъдат осигурени възможно най-бързо и че няма да има закъснения, тъй като процентът на ваксинациите зависи пряко от доставките. Ако графиците бъдат спазени, заключи премиерът, ще можем да се върнем към някаква нормалност в края на пролетта или началото на лятото.

Относно предложението за сертификат за ваксинация, отбеляза, че "с него искаме посетителите в Гърция да идват безопасно през лятото и това е много важен въпрос, който в крайна сметка засяга цяла Европа". Коментирайки отварянето на магазините, той подчерта, че епидемиологичната ситуация продължава да се следи отблизо, но решението е необходимо, за да функционира икономиката, която през цялото това време се подкрепяше от „инжекции“ от държавата. "Спазваме основните правила и сме умерено оптимистични", заключи премиерът. Запитан за здравната система и какво се е променило в Гърция, г-н Мицотакис подчерта, че пандемията се очертава като чудесна възможност за нейното подобряване, и че сега акцентът е главно върху превенцията. Като пример той посочи кампанията срещу тютюнопушенето и забраната за пушене на обществени места, която в крайна сметка работи успешно.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.