Пакистанец и българка имат дете, но живеят в страх, че той ще бъде екстрадиран!

https://crimes.bg/analizi/pakistanec-i-balgarka-imat-dete-no-zhiveyat-v-strah-che-toy-shte-bade-ekstradiran/40068 Crimes.bg
Пакистанец и българка имат дете, но живеят в страх, че той ще бъде екстрадиран!

Българка и пакистанец вече години наред опитват да уредят живота си в Балчик, но мъжът така и няма виза. Иначе имат дете и сключен брак. Сега се надяват затягането на мерките срещу COVID -19 да им даде свободата да бъдат заедно и легално.  

Любовта между Гергана и Акил пламва през 2013 г. в Норвегия. Малко след това заминават за Пакистан, където си казват заветното „да”. Вече бременна, визата на Гергана изтича и тя трябва да се върне обратно в България, но без Акил. „През това време се роди и детето и не знаехме какво да правим. Нямаше кой да ми помага, не можех и да работя”, споделя Гергана.

По данни на външното ни министерство Акил е кандидатствал два пъти за краткосрочна виза през 2015 г. В един от отказите пише, че пакистанецът вече е пребивавал нелегално в Норвегия. Така би могъл да използва влизането в България като транзит към трета държава. Акил залага живота си на карта. От Пакистан тръгва към България през Иран, Турция и Гърция. Изминава хиляди километри нелегално. „Беше ми много трудно, но аз бях решен да видя сина си. Животът на жена ми и детето ми беше по-важен от всичко останало. Беше трудно и опасно – нямах телефон, нямах достатъчно вода и храна”, каза Акил пред камерата на NOVA.

„Като стигна до Турция успя да се свърже с мен, каза ми, че е там и скоро ще тръгва за Гърция. Там обаче е бил арестуван”, разказа Гергана. След като преминава през бежанския лагер в Гърция, Акил получава пасаван и идва в Балчик. За първи път вижда не на снимка, а на живо сина си – Фавад, чак когато момченцето е почти на две години.

Нищо по визата обаче не е свършено. И семейството живее в страх от миграционните власти. „Не ми харесва като се чукне на вратата и детето да пита дали идва някой за баща му”, разказа жената.

Гергана и Акил търсят правата си от българския съд. Магистратите в Добрич уважават факта, че те са семейство. Върховните съдии в София обаче отменя решението на съда в Добрич.  Все така процедурата за виза е една. „Издаването на виза трябва да е преди влизането на чужденеца в страната. Наличието й е предпоставка едно лице на трета държава да влезе в България. Човекът трябва да е извън територията на страната ни и да подаде искане в консулство ни на съседна държава, от която да бъде издадена визата", обясни Красимира Иванова, председател на Административен съд -  Добрич.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.