Още един знаков свидетел пропя за схемите на Васил Божков

https://crimes.bg/analizi/oshte-edin-znakov-svidetel-propya-za-shemite-na-vasil-bozhkov/42671 Crimes.bg
Още един знаков свидетел пропя за схемите на Васил Божков

Още един от доскорошните партньори на Васил Божков ще пропее за схемите на хазартния бос, с които той е ощетил със стотици милиони държавния бюджет. Директорът на Национална лотария и съдружник в нея Димитър Ганев вече е дал показания в прокуратурата и ще стане свидетел срещу хазартния бос, пише в новия си брой „Галерия“. Ганев е викан за разпити и няколко пъти е бил на крачка от обвинение. В крайна сметка обаче няма да го разследват както Божков и Георги Попов по обвинението, че не са платени такси от лотарията за 500 милиона лева за последните пет години.

 Димитър Ганев и брат му Милен имат 44% от акциите в лотарията. Димитър Ганев е в съвета на директорите заедно с Божков и друг от обвиняемите Георги Попов. Освен това той и представител на дружеството и като такъв е контактувал с институциите. Въпреки това за сега остава само свидетел заради показанията си, които обаче се пазят в тайна. Разследването срещу Божков започна след сигнал на други двама от съдружниците му в хазартния бизнес – Цветомир и Боян Найденови.

 Още нещо странно се е случило в историята с националната лотария. През март дружеството, чрез което тя оперира – Ню Геймс, поиска от съда да бъде обявено в несъстоятелност защото сметките му са блокирани и не може да се разплаща. Твърди се, че това е станало по заповед на Божков. Изненадващо на пети юни Димитър Ганев е поискал в съда да спре производството по несъстоятелност. Това се случило с определение от 9 юни. На синдика е разпоредено да се оттегли. Така Ню Геймс ще може да плаща, основният ищец срещу дружеството е държавата заради спестените през годините такси. Този ход на Димитър Ганев обаче е съгласуван с Васил Божков.

През март и Евробет- другата компания на Божков за лотарийни игри, поиска несъстоятелност.Обвиняеми по делото за лотариите са Божков, Георги Попов, съдружникът им Александър Тумпаров и още хора от компанията на боса, както и чиновници от комисията по хазарта. Божков има и други обвинения като подбудителство към убийство, рекет, търговия с антики. В ареста като членове на бандата му са съпругата Елена Динева, вярната секретарка Йоана Чолакова и близката до сърцето му от миналото певица Лилана.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.