КПКОНПИ подхвана за трети път кметицата на Красно село

https://crimes.bg/analizi/kpkonpi-podhvana-za-treti-pat-kmeticata-na-krasno-selo/42406 Crimes.bg
КПКОНПИ подхвана за трети път кметицата на Красно село

Антикорупционната комисия я проверява за обществени поръчки, фиктивни назначения и неправомерно харчене на пари




Източник:




2021-12-02 18:46:00


Анализи


0

Прочетено: 34650

Кратка връзка








 

Столичния квартал „Красно село“ осъмна с нов скандал. На 2 декември служители на КПКОНПИ - дирекция „Противодействие на корупцията“ започнаха проверка на място в квартала. Тя е по е сигнали на граждани срещу кмета на района и по публикации във в. „24 часа“, се съобщава на сайта на институцията. Кметицата Росина Станиславова ще бъде проверявана за извършени закононарушения по обществени поръчки. Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.

Кметът на „Красно село“ Росина Станиславова е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси – на 9 юни 2021 г. за това, че е назначила себе си за ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, и на 23 август 2021 г. за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

Настоящата проверка на комисията „Цацаров“ е по няколко направления. Ще проверят кметицата за обществена поръчка за ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа в „Красно село“. Получени са данни, че при сключения договор с частното дружество, е уговорено 10 % от непредвидените разходи за изпълнителя, да бъдат „връщани“ към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се облага – чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС. Разследват кметицата на Красно село и по проекта „Патронажна грижа в район „Красно село“. Там съмненията са, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност. Със заповед на Станиславова по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани по предназначение (разнос на храна). Оказва се също, че по общинската програма „Топъл обяд“ избраният изпълнител по програмата е и наемател на общината. антикорупционната комисия ще проверява и сигнали, че кметът умишлено е бавел издаването на разрешения за строеж и други разрешителни, след което са се търсили лични срещи със засегнатите лица. И последното направление на проверката е за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия.

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.