Италиански кмет затвори в концлагер български роми с коронавирус

https://crimes.bg/analizi/italianski-kmet-zatvori-v-konclager-balgarski-romi-s-koronavirus/28776 Crimes.bg
Италиански кмет затвори в концлагер български роми с коронавирус

Кметът на намиращия се северно от Неапол град Мондрагоне Вирджилио Пачифико смята за твърде вероятно коронавирусът в подопечната му община да е внесен от България




Източник:




2020-06-24 22:18:00


Анализи


545

Прочетено: 342342

Кратка връзка








Кметът на намиращия се северно от Неапол град Мондрагоне Вирджилио Пачифико смята за твърде вероятно коронавирусът в подопечната му община да е внесен от България, предава кореспондентът на "Монитор" в Италия Румен Михайлов. Просто защото според думите му пред местен тв-канал в нашата страна заразата била „в подем“ и на територията й през последните дни се били заформили множество огнища на COVID -19. В понеделник вечерта областният управител на Кампаня Винченцо де Лука издаде заповед за изолирането като „червена зона“ на т.нар. български анклав в Мондрагоне. Това са няколко стари блока, които са построени преди време за работниците в доматените плантации на консервния колос „Чирио“ и в които от доста време са се настанили нашенци предимно от ромски произход.

Районът със сънародниците ни е отцепен от света направо като концлагер с циментови заграждения и трите подстъпа към него се контролират денонощно от полицаи. Те допускат до жилищата на нашенците само доброволци на отряда на Гражданска защита в Мондрагоне, начело с неговия шеф Алдо Сантамария, който ходел от врата на врата, за да убеждава „твърдоглавите българи“ да се подложат на тест за коронавирус. Защото не всички склонявали, смятайки се за здрави, което всъщност доказват и направените им тампони – 220 в неделя и понеделник, с „насрещен план“ още 700 – 800 през следващите 2-3 дни. За радост от досега изследваните наши сънародници само 9-ма са се оказали с положителна проба, но със съвсем лека степен на зараза.

Другите двама са мъж - българин, който е бил „засечен“ с коронавирус преди седмица и за който се смята, че го бил донесъл при връщането си от България преди десетина дни, както и родилката. Тя роди в събота здраво бебе и слава Богу нейният съпруг и другите им две деца са с отрицателна проба за COVID-19. Независимо от това, те, заразената родилка с бебето, както и другите деветима нашенци със SARS-CoV-2 са хоспиталиризирани в намиращата се недалеч от Мондрагоне специализирана болница за лечение на COVID-19.

За съжаление обаче има нещо много неприятно за нас, българите, в изцепките пред медиите на кмета на Мондрагоне Вирджилио Пачифико. Ами той направо ни обвинява, че сме му докарали коронавируса и едва ли не ще провалим туристическия сезон на славещото се и като лятна морско-туристическа дестинация курортче с 20 000 жители. Синьор Пачифико обаче не обелва дума за това, че мургавите български ратаи превиват гръб от сутрин до вечер в доматените плантации край града и докарват немалко доходи в местната хазна срещу съвсем, съвсем мизерно заплащане за стандартите на Италия.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.