COVID-19 печели време на Йоан Матев

https://crimes.bg/analizi/covid-19-pecheli-vreme-na-yoan-matev-2/38686 Crimes.bg
COVID-19 печели време на Йоан Матев

Следващото съдебно заседание е насрочено за юни

Вирусната пандемия печели време на подсъдимия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев. Именно пандемията се превърна в причина за пускането му под домашен арест.

 

Това обясниха юристи пред „Телеграф”. Пет години след кървавото престъпление делото за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов, което върви към своя край, е блокирано от COVID-19 поради няколко причини. Една от тях е, че защитата на Матев настоява да бъде разпитана свидетелка, която се намира във Великобритания.

 

Показанията на жената, която е станала майка на Острова, не са от съществено значение за процеса. Въпреки това от страна на подсъдимия държат на нейния разпит.

 

Не се знае обаче кога разпитът ще може да бъде осъществен предвид извънредното положение покрай пандемията у нас и във Великобритания. В момента в България не се гледат наказателни дела. Следващата дата за съдебно заседание е през юни, но не се знае дали тогава ще може да се осъществи.

 

Тъй като заседанията не могат да се провеждат редовно, а процесът не може да приключи в срок, магистратите на първа инстанция от Софийски градски съд приемат, че Матев трябва да бъде освободен под домашен арест. Причината е, че при тази ситуация се нарушават човешките му права и има опасност страна ни да бъде осъдена, ако не бъде освободен.

 

За целта той е пуснат под домашен арест с електронна гривна. В нея има зададени GPS координати на адреса, който ще обитава и всяко отклонение от него сигнализира властите. При опит да бъде свалена гривната също се изпраща сигнал.  

 

Дали Матев ще излезе от килията трябва да се произнесат магистратите от Софийски апелативен съд. Те трябва да насрочат дата за заседание, което ще бъде осъществено при закрити врата, след което ще се произнесат. До вчера обаче от втората инстанция нямаше решение по казуса.

 

Припомняме, че 15-годишният Георги Игнатов беше убит след фатално пробождане с нож от непознат в Борисовата градина през юни 2015г. След престъплението от полицията разпространиха снимки на младеж със сини маратонки, който тича по бул. „Драган Цанков” в близост до мястото. Кадрите бяха разпространени до всички училища в страната.

 

По време на делото стана ясно, че в частното училище, в което е учил Матев, е имало съмнение, че момчето от снимките е то. Въпреки това от ръководството не са сигнализирали в полицията. Сигнал подали по-късно съученици на заподозрения.

 

Година и половина след убийството разследващи от СДВР задържаха Йоан и по-малкия му брат Марсел. Именно той помогна изключително много на полицейския екип да събере още улики срещу извършителя.

 

Марсел Матев бе отведен в столичната дирекция, където разговаря с психоложката Мария Раданова. Пред нея споделил, че момчето със сините маратонки е Йоан. Споделил, че след престъплението брат му е изхвърлил ножа в шахта, а дрехите си в контейнер до столичен мол.

 

Марсел описал ножа, с който е извършено престъплението, а в последствие криминалистите го намериха на същото място. Беседата на Марсел с психоложката не може да служи като доказателство, защото показанията му не са пред съда, нито в присъствието на адвокат. Въпреки това те насочват разследващите към събирането на важни улики.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.