Братя Ганеви си разпределили дивиденти за над 200 млн. лв., докато ощетявали хазната с 560 млн. лева

https://crimes.bg/analizi/bratya-ganevi-si-razpredelili-dividenti-za-nad-200-mln-lv-dokato-oshtetyavali-haznata-s-560-mln-leva/42634 Crimes.bg
Братя Ганеви си разпределили дивиденти за над 200 млн. лв., докато ощетявали хазната с 560 млн. лева

Братя Ганеви си разпределили дивиденти за над 200 млн лв., докато ощетявали хазната с 560 млн. и печеливши от лотариите им

Миналата седмица депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта.


С тях лиценз за организиране на лотарийни игри вече ще се издава само на Българския спортен тотализатор. С измененията в Закона за хазарта се забранява и организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги без съответния лиценз.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра.

Относно изплащането на печалбите Валери Симеонов, който е един от вносителите на промените, заяви: „Печалбите ще могат да се получават по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници. Променихме закона, защото преценихме, че не е редно държавата да се бърка в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си потърсят печалбите и да си ги получат.

Парите от тиражите са събрани. Печалбите са базирани от общите приходи върху съответния тираж.

Всеки заинтересован има правно основание, а има и пари, които са събрани, да си получи печалбата. Няма никакъв начин някой печеливш да съди държавата. В случая не става въпрос за изплащане на награди от бъдещи тиражи. Наградите са спечелени от вече проведени тиражи, за които парите са събрани.

Държавата няма отношение. Нека всеки, който е спечелил, да си търси наградата от този, от когото я е спечелил“, разкри Симеонов и призова гражданите да не си купуват повече билети на „Национална лотария“.

Тук изниква въпросът как спечелилите участници ще си получат наградите.

Основна отговорност за това трябва да поемат братята Димитър и Милен Ганеви. Двамата държат 44% от собствеността на „Национална лотария” чрез фирмата си „ЛотоБГ“. Братя Ганеви обаче са мениджърите на компанията.

Димитър Ганев е изпълнителен директор на „Национална лотария” и носи административна отговорност за действията на фирмата която ръководи и управлява.

51% от бизнеса държи Васил Божков, а 5% е делът на арестувания с Божков в ОАЕ Георги Попов. Нека припомним, преди да бъде задържан в ОАЕ Васил Божков прехвърли цялата вина за разразилия се скандал върху Димитър Ганев.

„Ако компанията ми дължи пари, нека съставят актове. Тя е достатъчно богата, за да плати глобите. За няколко години е спечелила няколко стотин милиона лева, но не и толкова, колкото казва Гешев. Аз съм акционер в „Националната лотария“ и ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънта (бел.р. Димитър Ганев). Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери?“, заяви Васил Божков в интервю за бТВ.

Според изнесените официални данни фирмите на Васил Божков, които организират частни лотарийни игри, са ощетили държавната хазна с 560 млн. лева, като се очаква тази сума да нарасне. На фона на неплащането на тази колосална сума братя Ганеви са си разпределили дивиденти в размер на стотици милиони левове.

Ето какво показват простите сметки (според офицално публикуваните печалби и отчети на двете дружества – бел.р.):

За 2014 година „Ню геймс“ е публикувала официална печалба в размер на 16 890 000 млн. лв. Дивидентите, които са си разпределили, братя Ганеви са в размер на 7 431 600 млн. лв.

За 2015 година печалбата е 54 102 000 млн. лв., а разпределените дивиденти – 23 804 880 млн. лв.

За 2016 година печалбата е 72 998 000 млн. лв., дивидентите за двамата са 32 119 120 млн. лв.

За 2017 година печалбата е 108 336 000 млн. лв., а братя Ганеви получават дивиденти в размер на 47 667 840 млн. лв.

За 2018 година публикуваната печалба е 90 987 000 млн. лв., дивидентите за двамата са 40 034 280 млн. лв.

За 2019 година прогнозната печалбата е 99 000 000 млн. лв, а дивидентите 43 560 000 млн. лв. Тук трябва уточним, че публикуваните финасови резултати за 2019 са все още прогнозни и неофициални, но може да се направи предположението, че няма да са по-малки от тези през 2018 година.

Така сметката показва, че за периода 2014 – 2019 година Димитър и Милен Ганеви са си разпределили дивиденти от „Ню геймс“ в размер на 194 617 720 млн. лв.

Ето какво показват сметките и за „Национална лотария“:

За 2014 година печалбата е 447 000 лева, а дивидентите за братя Ганеви е 196 680 лева.

За 2015 година обявената печалба е в размер на 4 052 000 млн. лв., а дивидентите за двамата са 1 782 880 млн. лв.

За 2016 година печалбата е 15 952 000 млн. лв., а дивидентите за Димитър и Милен Ганеви са 7 018 880 млн. лв.

За 2017 година печалбата е 6 441 000 млн. лв., а дивидентите са 2 834 040 млн. лв.

За 2018 година публикуваната печалба е 4 384 000 млн. лв., като това прави дивиденти в размер на 1 928 960 млн. лв.

За 2019 година прогнозната печалбата е 6 000 000 млн. лв., а дивидентите за братя Ганеви се очаква да са 2 640 000 млн. лв. Тук отново правим уточнението, че публикуваните финасови резултати за 2019 са все още прогнозни и неофициални, но отново може да се направи предположението, че няма да са по-малки от тези през 2018 година.

Така общата сума, която Димитър и Милен Ганеви, са си разпределили като дивиденти от „Национална лотария“ за последните пет години е 16 401 440 млн. лв.

Всичко това показва, че за периода 2014 – 2019 година братя Ганеви са си разпределили дивиденти от „Ню геймс“ и „Национална лотария“ в размер на 211 019 160 млн. лв. и всичко това на фона неплатените данъци за 560 млн. лв. и гражданите, които очакват да получат своите печалби.


Дали братя Ганеви ще съдействат на компетентните органи и прокуратурата е въпрос който е водеща тема в момента. Според наши източници, те са самите са потърсили контакт с прокуратурата и са изявили желание да бъдат „защитени свидетели“.

Темата „Левски“ също е актуална когато се говори за тях. При желание, не би трябвало да е проблем за Ганеви да продължат издръжката на отбора – финансовите им възможности го позволяват което е видно от публикуваните финансови отчети.

Димитър Ганев изчезна преди дни от лагера на футболния клуб „Левски“ в Турция и оттогава е в неизвестност. Брат му Милен Ганев бе задържан, но по непотвърдена инфорамция е бил осовбоден от ареста.

Първите стъпки в бизнеса на Димитър и Милен Ганеви датират още от 2000-та година, когато предлагат продукта И-КАРД – карта за предплатен достъп до интернет. Половин година след старта си фирмата на братята вече има близо 50% пазарен дял. Година по-късно, с падането на монопола на БТК, картата им предоставя възможноста за провеждане на евтини международни разговори.

Следващият етап в развитието на продукта е извършването на микроразплащания в онлайн среда, като само за година системата обработва близо 500 хил. транзакции.

Това, което ги прави наистина разпознаваеми и дава същински тласък на бизнеса им е онлайн версията на “Стани богат” – с около 200 хил. регистрирани потребители. С развитието на пазара на мобилни услуги идва и пускането на SMS-версия на играта, както и на множество други по-малки проекти.

През 2004 г. компанията на братя Ганеви създава интерактивните приложения за Биг Брадър, Стар Академи, IQ тест на нацията и други популярни продукции. Ганеви участват и в развиването на CALL TV шоу „Време за пари“, БГ ЛИГА – стратегическа футболна мениджърска игра, Namerimе.com – портал за запознанства, Flash Assistant – система за уеб комуникация и MVBox-портал за законно сваляне на българска музика.

В този период започват и първите търкания между братя Ганеви и партньорите, помогнали за разрастването на бизнеса им. Според източници от средите Димитър и Милен Ганеви изоставят партньорите си, за да преминат в орбитата на Васил Божков – ход, който може да им гарантира добри позиции в т.нар. мек хазарт. Така Ганеви стават съдружници с Божков и Георги Попов в “Национална лотария”.

По това време Ганеви постъпват некоректно с още един партньор в бизнеса – Петър Кънев. Собственикът на ДЕМАКС печата първите лотарийни билети на компанията като за целта дори е закупил допълнително оборудване от чужбина. В този момент обаче Ганеви изненадващо приключват взаимоотношенията си с него.

Според твърдения на запознати – за да печатат в Индия, където контролът е минимален. В медийни изяви на Димитър Ганев се твърди, че билетите се печатат в Канада.

За последните шест години компанията става едноличен лидер в сферата на лотарийните игри. Паралелно с това се утвърждава и като най-големият рекламодател и незаобиколим фактор в Нова телевизия и медийната й група.

Компанията на Ганеви и Божков успява да стъпи и на чужда територия. В момента “Националната лотария” има 15-годишен концесионен договор за управление на лотарията в Молдова. С разрастването на лотарийния бизнес Милен и Димитър Ганеви започват да имитират поведението на мажоритарния партньор в компанията – рязко ограничават медийните си изяви. Така, ако в началото на кариерата си двамата са разкривали пред медиите за образованието си и дори хобитата си, то в наши дни Димитър Ганев се изявява единствено в случаи, в които трябва да защити бизнеса на “Национална лотария”.

NOVINI.BG припомня как започна целия скандал с неплащането на милиони левове данъци към държавната хазна.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

През 2014 г. „Националната лотария“ не плати нито един лев данък, в резултат на „забравен текст“ в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, „Националната лотария“ не плаща дължимия по закон данък – 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в „Национална Лотария“ както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. – такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.