Здравният министър обясни ще има ли затягане на мерките!

https://crimes.bg/vodeshha-tema/zdravniyat-ministar-obyasni-shte-ima-li-zatyagane-na-merkite/39675 Crimes.bg
Здравният министър обясни ще има ли затягане на мерките!

Здравният министър разкри ще има ли ново затягане на мерките!

 

Ще има ли ново затягане на мерките след значителния ръст на новозаразените с коронавиус у нас. Това беше една от темите на днешния брифинг на НОЩ и здравния министър проф. Костадин Ангелов. Ситуацията в страната ни се следи изкъсо и властите са готови на промени във всеки един момент.

 

Няма да се изисква задължителен PCR тест за пациенти, които са под домашна карантина. След 14-ия ден те не представляват опасност да заразят други хора, заяви проф. Костадин Ангелов.

 

Той допълни, че към момента скок на заразените с Ковид-19 определено има. Той е значителен спрямо предходния месец, но училищата не са рискова зона и ще продължат да работят нормално. При спазване на всички мерки, за които се следи стриктно. Засега засегнатите учители и ученици са под 1 процент.

 

Нови мерки няма да бъдат налагани за момента, защото ситуацията все още се намира под контрол, уточни министърът. България се оказва на 24-то място по заболеваемост и на 7-мо място по смъртност от коронавирус в Европа, посочи пък доц. Ангел Кунчев. На Балканите сме на пето място като Румъния, Република Македония, Босна и Херцеговина и Албания са по-зле от нас.

 

„Заболеваемостта в страната ни е със средния ръст за Европа. Все още сме в зоната с най-светлия оранжев цвят. Има група от около 10 страни, в които ситуацията е доста тежка”, заяви доц. Кунчев.

 

Към днешна дата заетостта на леглата в Ковид-отделенията е 14 процента, а 5 процента е заетостта на леглата в интензивните. Отчита се ръст, но не е значителен, обясни проф. Костадин Ангелов.

 

Най-голяма концентрация на пациенти в момента има в Бургаска и Благоевградска област. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.