Боян Расате за пореден път прецака съдебната система

https://crimes.bg/vodeshha-tema/boyan-rasate-za-poreden-pat-precaka-sadebnata-sistema/28411 Crimes.bg
Боян Расате за пореден път прецака съдебната система

Националистът Боян Станков, по-известен като Боян Расате за пореден път триумфира като победител над правосъдието.


Той отново се измъкна без осъдителна присъда за въоръженото му нахлуване и последвалия погром в клуб ЛГБТ в центъра на столицата миналата есен.


Разпореждането на съдия Петър Славчев от СГС бе Боян Расате да бъде освободен от наказателна отговорност. Съдията е преценил, че 51-годишният политик не е действал с изключителна дързост при нахлуването му в джендър офиса. Липсват и доказателства, че е заплашил с нож и е ударил с юмрук организаторката на ЛГБТ мероприятието Глория Филипова.
Така за пореден път Боян Расате се размина с правосъдието. Той обаче ще трябва да плати глоба в размер на 3 000 лева. В мотивите за решението на съда е посочено, че той е съборил рафт в офика и не разял с нож гумите на тротинетка.

Гражданският иск срещу Боян Расате от битата Глория Филипова за 4 000 лева бе отхвърлен от съда.


Вероятно се досещате, че оправдателната присъда на Расате му дава шанс да продължи да пребивава в политическите среди.

Ако се беше сдобил с условна осъдителна присъда, щеше за отпадне като кандидат за президент, тъй като едно от задължителните условия е държавният глава да не е осъждан.


Истината е, че в досието си Боян Расате има не едно и две, а цели 17 наказателни производства и то само в рамките на последните години. Няколко от тях са за расизъм, има наказателно производство за нанасяне на средна телесна повреда, дело за грабеж и побой, както и куп арести за грубо нарушаване на обществения ред.

Въпреки множеството дела срещу него обаче, факт е, че той никога не е бил осъждан.


По време на сблъсъци, съпътстващи гей парада в столицата през 2007 г., Боян Расате бе закопчан с белезници. Това се случи пред очите на детето му в центъра на София. Малко по-късно обаче той бе освободен, а делото срещу него – прекратено.


При все, че записи го уличаваха, че е подстрекавал дори невръстния си син към хулигански прояви, социалните служби не предприеха каквито и да било действия срещу него.

Последната изцепка на националиста от миналата есен съвпада с разгара на кандидат президентската кампания. Поради тази причина мнозина имат съмнения, че Расате е подготвял старателно наказателната акция срещу хората с различна сексуална ориентация. По този начин чрез шумния скандал той успя да попадне в полезрението на медиите.


Тогава Расате обясни в съдебната зала, че е видял поканите за ЛГБТ събитието в социалната мрежа и пожелал да присъства на събитието. Организаторите обаче го посрещнали грубо и това провокирало неговата ответна реакция.


От офиса на ЛГБТ „Рейнбоу хъб“ обаче посочват, че Расате е планирал предварително нападението си.

Докато провеждали дискусия в офиса, младо момиче позвънило на вратата им, а 7-8 души от бандата на националиста се криели на стълбището. След отварянето на вратата те нахлули и започнал масов погром. Преобладаваща част от агресорите били въоръжени с шпрейове и ножове.


По време на триминутния погром, Расате съумял да удари шамар на Глория Филипова. Освен това размахал нож пред лицето й, а накрая нарязал и гумите на тротинетката й, която била паркирана на стълбището. След свършеното, Расате и бандата му избягани и не могли да бъдат заловени от органите на реда.


Посланиците на над 12 държави в България осъдиха остро въоръженото нападение и последвалия погром над ЛГБТ центъра. Действията им бяха осъдени и от редица партии и политически лица. Случката стана и причина за протест в защита на човешките права.


Няколко дни след наказателната акция на Расате, той бе арестуван за нападението пред сградата на БНТ. Там той трябваше да участва в предизборен диспут.

Прокуратурата свали имунитета му и му наложи гаранция в размер на 5 000 лева. Тя обаче също отпадна през миналата седмица, след постановената от съда оправдателна присъда.


Силвия Петкова, която е адвокат на Глория Филипова коментира, че прокуратурата също носи вина за оневиняването на Боян Расате, защото решението на съда е повлияно от непълна правна квалификация на обвинението.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.