Кристалина Георгиева начерта изключително мрачен сценарий

https://crimes.bg/po-sveta/kristalina-georgieva-nacherta-izklyuchitelno-mrachen-scenariy/39427 Crimes.bg
Кристалина Георгиева начерта изключително мрачен сценарий

Втора вълна на COVID-19 би била пагубна

Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), начерта изключително мрачен сценарий. Тя заяви, че "извънредните" фискални мерки, ще представляват основа за глобално икономическо възстановяване през 2021 година.

 

Георгиева припомни, че мерките, които бяха предприети от много държави достигнаха общо 11 трилиона долара.

 

Кристалина Георгиева изрази притесненията си относно втора вълна на коронавирусната пандемия и как тя може да повлияе на световната икономика. През юни МВФ прогнозира, че глобалният БВП през 2020 г. ще се свие с 4,9%, последван от икономически растеж с 5,4% през следващата година.

 

Управляващият директор на МВФ изрази надежда за подновяване на прозрачността сред правителствата в Централна и Източна Европа вследствие на коронавирусната криза, предаде БНР.

 

"Надявам се да видя в Централна и Източна Европа обновен стремеж към силни политики и прозрачност на правителствата за в бъдеще", посочи Кристалина Георгиева по време на Австрийски икономически форум, към който тя се присъедини онлайн.

 

Според нея регионът се справи добре при изграждането на фискална дисциплина и повечето страни са в добра позиция, за да се изправят пред кризата.

Правителствата обаче ще трябва да пренасочват финансовата подкрепа по-внимателно, отколкото при първият кръг на спешна помощ. Освен това не трябва да я спират, тъй като внезапен край на помощта може да доведе до "утрояване на фалитите сред малките и средните предприятия" в региона

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.