Родните магистрати удариха дъното

https://crimes.bg/kriminalno/rodnite-magistrati-udariha-danoto/27352 Crimes.bg
Родните магистрати удариха дъното

Делото срещу бившия шеф на РЗОК-Ловеч – д-р Антонио Маринов е живият пример за „високите“ стандарти на родното правосъдие.


Той е признат за виновен по обвинение за длъжностно престъпление, с което е ощетил бюджета на касата с близо 2 млн. лева, а наказанието за това е меко казано абсурдно. Магистратите са преценили, че за източването на колосалната сума, наказанието от три години условна присъда, е предостатъчно.


Несъмнено това им действие насърчава всички, имащи възможност да бръкнат в кацата с меда. Оказва се обаче, че здравният шеф далеч не е единственият участник в гигантската далавера, довела до фалит държавната болница в града. Останалите участници в схемата дори не били изправени пред съда. Към днешна дата всички те са успешни бизнесмени, усвояващи легално нови милиони от НЗОК.


Вината на Маринов е, че през септември 2017 г. е дал разрешение за откриване на частна болница в Ловеч. До преди това въпросната болница си работила като лаборатория и изведнъж се превърнала в МБАЛ, при това, без да има на разположение всички необходими отделения и специалисти.


Въпреки всичко, д-р Маринов пренебрегва редицата нарушения и само в рамките на няколко месеца, частната болница успява да източи неправомерно от касата 2 млн. лева. Маринов все пак е признат за виновен.


Скандалът се разгаря обаче половин година по-късно, когато държавната болница в града бива докарана до фалит. При все, че агонията й продължава години наред, властите обръщат внимание на случващото се там едва, след като хората биват заплашени да останат без лечебно заведение. На място пристига тогавашния здравен министър Кирил Ананиев, който уверява обществото, че ще направи всичко възможно хората да не остават без лечебно заведение.


И да, Ананиев си удържа на думата, но за спасяването на болницата, са налети огромни пари от държавния бюджет.

Покрай случая с държавната болница, властите най-накрая проумяват за скандалната далавера на д-р Маринов и след акция на ДАНС, той бива арестуван на 15 март 2018 г. и обвинен в престъпление по служба.


Интересен факт е, собственик на лабораторията „Кардиолайф“ е дъщерята на тогавашния шеф на РЗОК-Ловеч Георги Стефанов – Мария.

Едни от най-печелившите дейности в държавното лечебно заведение са прехвърлени на частната лаборатория, при това, забележете – с 10-годишне договор. Парите, които се получавали от НЗОК, били разделяни по братски.


Както сами се досещате, така докато държавната болница затъва в дългове, частната лаборатория реализира огромни печалби.

Въпреки избухналия скандал и проверката от НЗОК, случаят бързо бива потулен.


Мълвата в Ловеч носи, че заслугата за това е на депутат от ГЕРБ, чието материално състояние рязко се подобрява.

Факт е, че обвинения срещу Стефанов не са повдигнати. След като напуска РЗОК, става съдружник на дъщеря си в лабораторията.


И докато всички лекари от кардиологичното отделение напускат, то лабораторията продължава да трупа солидни печалби в продължение на години, след което се разраства в болница и заема преднамерено освободената ниша.

Източник: УикендКоментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.