Няма официални данни колко осъдени се разхождат на свобода

https://crimes.bg/analizi/nyama-oficialni-danni-kolko-osadeni-se-razhozhdat-na-svoboda/37604 Crimes.bg
Няма официални данни колко осъдени се разхождат на свобода

Преди няколко дни при задържането на убиеца на 23-годишната Вероника Здравкова във Велико Търново стана ясно, че той е с влязла в сила присъда и към момента на убийството е трябвало да лежи в затвора.

Той е осъден през януари на 1,4 години затвор и е обявен за издирване на 25 февруари. Докато не бива открит на претърсените два адреса, той убива Вероника, докато си чака влака за Горна Оряховица. Според показанията на Илиян Здравков, той е видял 23-годишната Вероника да върви сама и решил да я обере, като директно я ударил с тесла в главата.

След като тя паднала, той продължил да я удря, докато момичето спряло да мърда. След това издърпал тялото й в реката, като преди това взел пари, дебитна карта, телефон и чантата й.

Качил се във влака за Горна Оряховица и 5 минути след пристигането му, той опитва да изтегли пари от картата на момичето.

Много други са на свобода

Според служители на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията", Илиян Здравков е типичен пример за рецидивист - прекарал над 15 години по затворите. Този тип хора живеят между затворите в България и външният свят. Прекарали са почти половината от живота си в затворите за различни престълнения.

Биват освобождавани след излежаването на поредната присъда, когато отново извършват престъпление и влизат обратно в затвора. Най-често лицата са от ромски произход и затвора им е като втори дом. Имат присъди за различни престъпления, най-често кражби, обири и измами.

Около 30 000 души са осъдените всяка година в България. Част от тях са рецидивисти и не минават за първи път по процедурата. Обикновенно те изчезват малко преди или веднага след делото. Не пребивават на собствените си адреси, а живеят под наем, при родители или при интимна приятелка.

Служители на Главна дирекция "Охрана", които са ангажирани с довеждането на обвиняеми в съда ежеседмично стават свидители на скачане през терасите, използвани като "заден изход". Обикновенно повечето биват заловени след няколко опита за задържането им.

Служители на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" споделят за затворник - рецидивист, прекарал над 17 години по затворите, които съборил на земята жена и й издърпал чантата. Действието си развива по време на затварянето на вратата на затвора, от където затворника с известни име и прякор току-що излязъл, след изтърпяване на присъда.

Затворника е арестуван малко по-късно, осъден за пореден път и през следващата седмица отново постъпва в затвора.

Един от тях - Илиян Здравков

Повече от 15 години от живота си убиецът е прекарал зад решетките. Първата му присъда е от 1993 г., когато още като непълнолетен извършил грабеж, придружен с убийство в Русенско. Тогава бил пратен в затвора за 10 години. Още докато изтърпявал това наказание в Затвора в Белене, Илиян успял да избяга. Бил пипнат и му лепнали още 3 години. След това имал още 4 влезли в сила присъди за кражби в условия на опасен рецидив. Но пък добре познавал института на съкратеното съдебно следствие и се възползвал от него. Така наказанията му били до 1 година. След последната излязъл пред януари т.г.

Между влизанията си в затвора е извършил и грабежа на момиче в Горна Оряховица пред юни м.г. За това престъпление Окръжният съд му даде 4 години лишаване от свобода. Но не е окончателно, тъй като Здравков обжалва. Делото му на ВКС е насрочено за 24 април.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.