Нарисуваха избодените очи на Васил Илиев

https://crimes.bg/analizi/narisuvaha-izbodenite-ochi-na-vasil-iliev/43269 Crimes.bg
Нарисуваха избодените очи на Васил Илиев

Легендарен портрет на Васил Илиев, повреден от офицер от Специализирания отряд за борба с тероризма, е бил реставриран. Снимка на възстановената картина се появи в една от групите във Фейсбук в памет на основателя на ВИС.

За портрета се знае, че е рисуван в първата половина на 90-те години. Поставен е в офис на ВИС в София. Виси на стената там до началото на 1994 г. На 12 януари обаче пред казино "Севастопол", което е собственост на сътрудника на Иво Карамански - Иван Иванов, става престрелка. В нея от засада е ранен Младен Михалев-Маджо. Резултатът е, че барети от Специализирания отряд за борба с тероризма нахлуват в офисите на ВИС и на Карамански. Именно тогава картината пострадва. След акцията тя е открита с изпочупена рамка, а очите на Васил Илиев са избодени.

По-късно в своя книга Георги Стоев ще спомене накратко за ситуацията, в контекста на това, че при Маджо и Димата Руснака идва офицер от СОБТ - "същият, когото навремето бяха ангажирали, за да нападнат офиса на ВИС и който избоде очите на Васко Илиев". 

От публикуваната снимка във Фейсбук не става ясно кой се е заел с реставрацията на картината. Съвсем наскоро обаче в интернет бе пуснат за продажба друг портрет на боса, също сериозно пострадал при операцията на баретите.

"Продавам портрет на Васил Илиев, счупен при акция. Картината е от творчеството на художничката Людмила Поптошева и е с размери 100 на 80см. Очаквам сериозни предложения,с глупости да не ме занимават!", пише в описанието. Цената е по договаряне. Проверка показа, че обявата е все още актуална, а портретът се намира в столичния квартал "Младост".

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.