Какво трябва да знаят потребителите на “Топлофикация-София”?

https://crimes.bg/analizi/kakvo-tryabva-da-znayat-potrebitelite-na-toplofikaciya-sofiya/38320 Crimes.bg
Какво трябва да знаят потребителите на “Топлофикация-София”?

В студиото на "Сутрешен блок" на БНТ Боян Паунов, заместник изпълнителен директор на “Топлофикация-София”, разясни промените в новата Наредба за топлоснабдяване. Паунов уточни още, че възможността за диверсификация на източниците на природен газ може да доведе до по-ниска цена на топлинната енергия.

Новата наредба включва ред промени.

"Прецизирана беше формулата, с която се изчислява сградната инсталация. Взеха се предвид предложения на неправителствени организации, на потребителски организации", посочи Паунов.

Дава се възможност етажната собственост сама да избира процента сградна инсталация, без да е нужно да иска предложения от топлинния счетоводител. Интервалът е между 20 и 40%.

"Когато повече клиенти в самата сграда не потребяват топлинна енергия, нормално е процентът да бъде по-висок", каза още той.

Въвежда се и досие на всяка абонатна станция, което ще бъде поставено в самата станция. В него ще бъдат посочени повредите, които са отстранявани в абонатна станция, автоматиката и всички настройки, които се извършват. Досието е задължително и ще се прави от топлопреносното предприятие.

"Отделно се променят сроковете за отчет на уредите при годишно изравняване. Досега тези срокове бяха уредени в договорите между топлопреносното предприятие и фирмите за дялово разпределение."

Те са посочени в наредбата - до 10 юли отчет на всички уреди, до 15 юли предаване на изравнителните сметки на всички клиенти.

"Досега изравнителните сметки се предаваха на упълномощеното лице, сега ще се предават на всеки клиент индивидуално", каза още заместник изпълнителен директор на “Топлофикация-София”.

Той заяви, че плановите ремонти са приключили.

Относно дълговете на дружество, Паунов посочи, че те са два вида:

"Едните са разсрочени с БЕХ, другите са текущи дългове към "Булгаргаз".

Финансовото състояние на "Топлофикация - София" Боян Паунов определи като "нормално".

"Събираемостта я увеличаваме чрез различните форми на контакт с нашите клиентите", добави още той.

Паунов заяви, че извънсъдебните споразумения с длъжници се увеличават.

Според него възможността за купуване на природен газ от различни доставчици може да доведе до по-ниска цена на топлинната енергия.

"Разбира се, стига да намерим такъв източник, който да намали цената на природния газ".

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.