Ето какво ще се направи от МВР по време на балотажите!

https://crimes.bg/analizi/eto-kakvo-shte-se-napravi-ot-mvr-po-vreme-na-balotazhite/38431 Crimes.bg
Ето какво ще се направи от МВР по време на балотажите!

По време на първия тур не бяха допуснати нарушения по време на изборния процес. Беше направена необходимата организация както по охраната на изборните места, така и по извозването на изборните бюлетини по съответните секции. Това заяви на пресконференция заместник-директорът на ГД ''Национална полиция'' гл. комисар Тодор Гребенаров, предаде репортер на Novini.bg

,,На база на анализи беше направена нова възстановка за охрана на изборните места и целия изборен процес. От сряда започна извозванета на книжата и бюлетините. Утре ще приключи съпровождането на изборните материали до съответните изборни центрове'', допълни той и съобщи, че около 9000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на изборния процес в неделя.

Той добави, че сигналите за нарушения на местния вот през 2015 г. са били  2475, а на тези през 2019 г. са 1148.

,,През 2015 г. броят на образувани производства е 171, сега е 77. Брой задържани през 2015 – 77, сега – 27, актове за административни нарушения – 35, сега – 7. Брой предупредителни протоколи – 1719, сега – 1868. Оказани съдействия на ОИК и СИК – 103, сега – 75'', обясни по статистика заместник-директорът на ГДНП.

,,Прави се постоянно анализ на оперативната обстановка и на база анализ на риска се пренасочват усилия и средства за оперативно обезпечаване. Всяка една секция се охранява с униформени служители или оперативен, който да наблюдава мястото отвън. Разполагаме с допълнителен ресурс и при необходимост ще бъдат пренасочвани още екипи'', коментира още Гребенаров.

На пресконференцията стана ясно още, че бюрата за издаване на лични карти ще работят отново, като в събота тяхното работно време ще бъде от 8:30 до 17:30, а в деня на изборния ден - от 8:30 до 19:30 ч. Беше уточнено още, че ще се издават и удостоверения за гласуване, които ще важат само за изборния ден, като удостоверенията, издадени за първия тур, няма да са валидни за балотажа в неделя и трябва да се издадат нови удостоверения за тези, които искат да гласуват.

,,Над 77 000 лични карти от началото на месец октомври са издадени от звената ''Документи за самоличност'' и от 29-ви до 31-ви октомври са издадени вече 215 удостоверения за гласуване'', разкри директорът на Дирекция ''Български документи за самоличност'' Светлана Ценева.

Над 6 500 проверки са извършени от органите на ПБЗН, нарушения в секциите няма, увери на брифинга гл. инсп. Йото Василев от Главна дирекция ''Пожарна безопасност и защита на населението''.

Василев посочи, че на първия изборен тур по отношение на пожарната безопасност е била създадена добра организация, като е нямало инциденти, които да касаят възникнали пожари и произшествия.

,,По отношение на използването на отоплителни уреди в секциите – проведено е обучение на председателите и членовете на комисиите с цел неизпозлване на неизправни локални отоплителни уреди, които създават предпоставка за възникване на пожари'', добави той.

Общият брой на служителите от ГД ПБЗН, които ще бъдат придадени към полицейските служители за втория тур на местните избори, е 553 души за цялата страна.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.