Таен запис: Има ли корупция в НСО?

Ген. Емил Тонев е в ръцете на контраразузнаването заради съмнителна сделка

https://crimes.bg/vodeshha-tema/taen-zapis-ima-li-korupciya-v-nso-4/137816 Crimes.bg
Таен запис: Има ли корупция в НСО?

Ген. Емил Тонев е в ръцете на контраразузнаването заради съмнителна сделка

Има ли корупция в Националната служба за охрана (НСО), ръководена от бригаден генерал Емил Тонев? Въпросът, зададен от източник от спецслужбата, натоварена да пази живота на управленския елит, е провокиран от готвена съмнителна сделка по купуването на дузина коли, която се гласи без обществена поръчка и затова задължително трябва да бъде проверена от прокуратурата.

Дали и самият генерал Тонев е замесен в корупционна схема с отпуснати от Министерския съвет целеви средства за купуването на автомобилите за НСО, в която участвал и монолингвистът-премиерски съветник Веселин Станчев, кумец на Тонев, който се хвали с влияние в МС?

Ексклузивно бе научено, че контраразузнаването засякло разговор между началника на НСО и сръбския гражданин Н.Й. (името се пази в редакцията, б.ред.), който работи във фирма, която се занимава с търговия на автомобили. Твърди се, че на записа се чувал пазарлък за „комисионна”. За да заобиколи Закона за обществените поръчки (ЗОП), Тонев планирал да засекрети поръчката за закупуване на автомобилите и по този начин да няма неканени участници в процедурата.

А ролята на Станчев била да лобира пред премиера, който и да е той, за осигуряване на седемцифрена сума за сделката.

Според източниците от НСО в тази връзка прокуратурата трябва да провери и имотните покупки на генерала, когото в спецслужбата наричали Емо Процента.

Ето няколко въпроса, чиито отговори може да бъдат добро начало за прокурорското разследване:

– Вярно ли е, че през последните 3 години хасковлията Емил Тонев ударно купува имоти?

– Вярно ли е, че кумецът му Веселин Станчев също е придобил няколко имота само на 20-ина километра от София – в село Драговищица, при това на занижени цени?

– Вярно ли е, че в премиерският съветник директно контактувал с фактори в ДПС и натискал местните да му продават земя, която после да преобразува в УПИ?

– Възможно ли е да се касае за схема пране на пари?

И ако това бяха въпроси, на които след детайлно разследване цялото общество трябва да научи отговорите, без съмнение е друго – че положението в НСО вече е нетърпимо и има офицери, ръководители на структурни звена, готови временно да поемат ръководството ѝ, стига спецслужбата да се изчисти от компрометирани личности, яхнали властта за свои лични нужди, завърши униформеният източник.

Източник: narod.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.