Румен Радев удари по заплата колегите си на Балканите

Депутати гонят Росен Желязков по доходи

https://crimes.bg/vodeshha-tema/rumen-radev-udari-po-zaplata-kolegite-si-na-balkanite/121736 Crimes.bg
Румен Радев удари по заплата колегите си на Балканите

Депутати гонят Росен Желязков по доходи

Оказва се, че президентът Румен Радев е най-богатият държавен глава на Балканите. През лятото той лъсна като най-заможен сред колегите си от Румъния, Сърбия и Македония, и тази година отново ще финишира с преднина пред тях в банковата сметка.

 

Вместо оповестените 79 000 евро годишна заплата като президент, Радев прибира 235 540 лв. Преди броени дни НСИ обяви поредния скок в средната работна заплата за страната, от който според мнозина се облагодетелстват най-вече първите мъже в държавата.

 

След увеличението депутатската заплата стана 6 765 лв., но депутатите получават още една трета от сумата в брой за секретарки и сътрудници, бонуси за участия в комисии, бонуси за трудов стаж и така реално избраниците масово се разписват на доста повече от 10 бона месечно.

 

Росен Желязков се оказва най-ощетен. Макар като председател на парламента да се разписва на 55% върху основните пари на колегите си в парламента, според мнозина той е най- ощетен, тъй като няма право да участва в комисии, което носи около 15% върху месечното възнаграждение на депутатите, а за председателите на комисиите – 35%. Така Желязков направо тъне в немотия с около 11 бона месечна заплата.

 

Съгласно закона, Радев прибира две депутатски заплати, което прави „скромните“ 13 530 лв. месечно. Към тях трябва да сложим и добавката от 1.6% за всяка година трудов стаж, а държавният глава има зад гърба си 30,5 години, изработени извън „Дондуков“ 2.

Така само от стажа, президентът прибавя годишно 81 180 лв. към заплатата си, а без да се брои трудовият му делник в миналото, би прибрал 162 380 лв. годишно.

 

И макар тази сума да е главозамайваща за всеки редови данъкоплатец, то числото, което Радев действително получава на година заради стажа си, е 243 540 лв., което прави месечно 20 295 лв. И тъй като всичките му разходи са поети от бюджета на Президентството, на практика той може да спестява цялата сума.

 

Действително, съгласно Конституцията, държавният глава няма право и на ден отпуск, но враговете му продължават да размахват изчисленията на заплатата му, които могат да разплачат всеки пенсионер, и не само.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.