Мъчителят на Дебора излиза на свобода, бил незаконно арестуван

Извергът Георги, който я накълца от ревност, ще съди МВР и прокуратурата за продължителния си престой в ареста

https://crimes.bg/vodeshha-tema/machitelyat-na-debora-izliza-na-svoboda-bil-nezakonno-arestuvan-3/135462 Crimes.bg
Мъчителят на Дебора излиза на свобода, бил незаконно арестуван

Извергът Георги, който я накълца от ревност, ще съди МВР и прокуратурата за продължителния си престой в ареста

Скандалното решение на Административния съд в Стара Загора е напът да оневини охранителя Георги Георгиев, който бе арестуван заради безпрецедентни протести срещу съдебната система миналото лято за обезобразяването с макетно ножче на 18-годишната ученичка Дебора Михайлова и последвалото му пускане на свобода под домашен арест.

 

Почти година след скандалния случай с обезобразената Дебора съдебният процес срещу нейния мъчител Георги все още е в начална фаза, но за сметка на това татуираният силовак спечели важна победа на юридическото поприще. В сряда, 5 юни, Административният съд в Стара Загора постанови, че арестът на Георги Георгиев е незаконен, тъй като към момента на задържането му не е имало данни и информация той да е извършител на бруталното престъпление.

Според съдиите не е съществувало и последващо допълнително излагане на мотиви за задържането. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране. Въпреки че решението на съда не освобождава Георги Георгиев от ареста, адвокатите му вече обявиха, че техният клиент ще съди МВР и прокуратурата за задържането и ще настоява да бъде пуснат на свобода, тъй като вече повече от 11 месеца търка наровете. на ареста.

Делото за обезобразяването на Дебора Михайлова от Стара Загора е христоматиен пример за недъзите на съдебната ни система, тъй като стартира по същество след множество перипетии преди по-малко от месец – на 16 април т.г., макар разследването да приключи още в края на 2023 г., а от прокуратурата да дадоха фалшиво обещание на обществото, че съдебният процес бързо-бързо ще приключи с максимална осъдителна присъда за обвиняемия.

 

Преди това, заради аматьорските действия на представителите на държавното обвинение от Стара Загора, процесът на три пъти беше връщан от съда на прокуратурата заради серия от процесуални нарушения.

 

Първият сигнал, че съдебният процес срещу 26-годишния касапин е пред провал, дойде още в началото на годината, когато заради масов саботаж от страна на абсолютно всички съдии от Районния съд в Стара Загора делото беше преместено в Пловдив.

 

Срамният парад на съдиите дезертьори се водеше от председателя на Районния съд в Стара Загора Блага Бозова, която дори не е смъмрена от Висшия съдебен съвет за проявеното малодушие от нея и подчинените й съдии. От публично достъпните данни стана ясно, че Бозова, както и всички останали 13 магистрати от града на липите, отказват да гледат процеса за насилието над Дебора, позовавайки се на един и същи текст от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който гласи, че „не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото“.

 

Въпреки че обвинителният акт срещу Георги Георгиев беше внесен от прокуратурата в Районния съд в Стара Загора още на 15 декември благодарение на шумния обществен натиск и спонтанно възникналите протести срещу безнаказаното насилие пред съдилищата в цяла България, в Стара Загора така и не се намери един смел съдия, който да поеме делото.

 

За сметка на това обаче съдиите от Административния съд в града на липите нямат проблем да защитят правата на бияча Георги, като според тях той е бил задържан неправомерно от МВР,

тъй като към 30 юли м.г. нямало категорични доказателства, че именно той е обезобразил тялото и лицето на Дебора с макетно ножче.

 

Скандалното правораздаване в Стара Загора в полза на насилника Георги налива вода в мелницата на слуха, че съдиите са били заплашвани от местни мутри и че от страх за здравето си са предпочели да прехвърлят горещия картоф на колегите си в Пловдив.

 

„Публична тайна в Стара Загора е, че Георги е част от криминална банда, съставена от ММА бойци, която се занимава с всякакъв вид престъпни дейности – продажба на наркотици, силово събиране на пари, изнудване и дори трафик на проститутки. Носи му се славата на закоравял насилник, който и в миналото е обезобразявал млади момичета, които даже не са смеели да пускат жалби срещу него.

Заради това магистратите в Стара Загора бранят правата на Георги, а не на накълцаната Дебора, коментира поредицата от срамни решения на съдии в Стара Загора полицейски източник.

 

Иначе 26-годишният касапин Георги Георгиев е с три повдигнати обвинения. Първото е, че на 26 юни 2023 г. с особена жестокост и по особено мъчител начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче, е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление се предвиждат от 2 до 10 години затвор.

 

Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на

волята си, като е остригал с електрическа машинка косата й, употребявайки сила,

удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор.

 

Третото обвинени срещу изверга е, че в периода от април до 25 юни м.г. се е

заканил да убие Дебора цели 6 пъти.

По това обвинение наказанието е до бг. затвор.

 

Съдиите от Пловдивския районен съд обаче отхвърлиха гражданския иск за 200 000 лв., който 18-годишното момиче предяви към душманина си Георги.

Дебора все пак получи възможност да заведе гражданско дело срещу 26-годишния касапин, но няма да се ползва от подкрепата на държавното обвинение. Преди финансовите претенции на Дебора към Георги да бъдат отхвърлени, един от адвокатите на татуирания изверг ехидно коментира, че младото момиче вече е осребрило страданията си.

„В сметката й с дарения са събрани почти 200 000 лева, за колкото тя претендира...“, изцепи се Валентин Димитров по време на разпоредителното съдебно заседание в Пловдив преди месец.

 

Само преди седмица 18-годишната Дебора завърши успешно гимназия и обра точките на съучениците си като абитуриентка с перфектна визия. Наскоро момичето записа и дебютната си песен с фолк певеца Галин, която е събрала над 1,5 милиона гледания. Тя възнамерява да гради кариера в попфолка. Обезобразеното момиче стана и лице на кампанията „Нито една повече“, насочена срещу домашното насилие. Дебора продължава да се консултира с психолог след преживените травми.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.