Камен Куката се предаде като Брендо след 5 години в неизвестност

Заради показанията срещу „Килърите“ му бяха опростени цели 11 присъди

https://crimes.bg/vodeshha-tema/kamen-kukata-se-predade-kato-brendo-sled-5-godini-v-neizvestnost-3/141141 Crimes.bg
Камен Куката се предаде като Брендо след 5 години в неизвестност

Заради показанията срещу „Килърите“ му бяха опростени цели 11 присъди

Изненадващо за всички популярният криминален герой Камен Балбузанов – Куката, се предаде доброволно в плевенския затвор, за да излежи влязлата в сила 4-годишна присъда за рекет, произнесена срещу него още преди 5 години. Той очевидно е решил да последва примера на Евелин Банев – Брендо, след като бе в неизвестност. Припомняме, че Брендо се появи сензационно пред портите на Централния софийски затвор в края на юни, докато родните власти го издирваха цели 6 години с червена бюлетина на Интерпол.

 

Камен Куката се сдоби с осъдителна присъда от едва 4 години затвор през месец август 2019г., след като беше признат за виновен от Специализирания наказателен съд по едно-единствено престъпление измежду десетки документирани негови нарушения на закона.

Осъденият Балбузанов обаче се възползва от закриването на Специализираното правосъдие и докато магистрати се чудеха къде да пренасочат делото за финално разглеждане, той се изпари сякаш вдън земя. Едва тази пролет Куката е окончателно признат за виновен. На практика той е неоткриваем за МВР и органите на съдебната власт още от есента на 2019 г., откогато спира да приема призовките си лично и да се явява на заседания на съда.

Куката влиза в затвора заради това, че е рекетирал за 200 000 лева и е заплашвал с убийство бивш футболен президент.

През 2010 г. бизнесменът купува петролен склад в Плевен, след като негова фирма печели търга, организиран от общината. Малко след това поема и местния футболен тим. Амбициите на бизнесмена да го възроди обаче удрят на камък заради Камен Куката. Плевенският гангстер му заявява, че му дължи 200 000 лева, тъй като е придобил петролната база, без да иска позволението му.

„Нищо в Плевен не става без моето разрешение!“, мотивира рекета Балбузанов. В следващите месеци негови мутри системно нахлуват на тренировките на футболния тим, плашат играчите и треньорите и даже оповестяват, че реалният президент на отбора е... Камен Куката.

 

Голяма част от играчите влизат в схемата на местния гангстер, който подчинява на интересите си даже юношеската формация на футболния отбор. След серия от съмнителни мачове, нагласени за нуждите на „черното тото“, юношеският отбор е изхвърлен от Елитната група с решение на БФС заради „симулативни игри“.

 

Бизнесменът пък е приклещен от Камен Балбузанов – Куката и 10 от гавазите му на бензиностанция „Еко“ на столичния бул. „България“. Засадата е организирана през есента на 2011 г.

 

„Ако не ми дадеш 200 000 лева, които ми дължиш вече от година, ще ти се случи случка! Ще бъдеш изнесен от дома си, докато спиш, първо ще бъдеш изнасилен, а след това – убит!“, заплашил го Куката. Мафиотът опитал да го принуди да му подпише запис на заповед за „дълга“, но бизнесменът все пак успял да се измъкне без „автограф“.

 

За това престъпление 8 години по-късно Камен Балбузанов – Куката е признат окончателно за виновен от Специализирания съд и получава присъда от 4 години затвор. Наказанието на гологлавия приближен до Митьо Очите обаче е твърде нищожно на фона на десетките престъпления, за които той бе изправен пред съда като бос на престъпна банда за повсеместен рекет, налаган в Плевен, коментират запознати с изстъпленията му.

 

Камен Балбузанов беше зрелищно арестуван, заедно с четирима свои сподвижници при специализирана акция на ГДБОП през пролетта на 2017 г. Сред задържаните с Куката бяха Ивайло Бировски – Иво Бокса, Валентин Георгиев – Вальо Жълтия, известен в ъндърграунда като един от най-изкусните майстори на самоделни взривни устройства, плевенският прокурор Димитър Захариев и служителят от „Съдебна охрана“ Мирослав Минков.

 

При арестите в Плевен, Куката и мутрите му опитаха да окажат съпротива. Иво Бокса дори пробва да прегази с джипа си дошлите да го закопчаят антимафиоти, та се наложи да бъде „респектиран“. При обиски в домовете на бандитите, ченгетата откриха близо 500 000 лева, както и десетки предварително сключени договори за прехвърляне на имоти и земеделски земи, открити в жабката на тузарско „Ламборгини“.

 

Тогава криминалистите твърдяха, че куката и мутрите му, съвместно с прокурора Захариев, са притискали местни земевладелци да им харизват земите си. Въпреки уличаващите документи с печати, но без подписи и дати, съдът прие, че няма основание да се смята, че това е престъпление, още повече че нито един не посмя да се оплаче от бандата.

 

Основното обвинение срещу Балбузанов и хората му – това за рекет над семейството на изчезналия хлебен бос Йоско Исаев, също претърпя провал в съдебна зала. В последния момент роднините на бизнесмена се отрекоха от показанията си, че Куката ги е принуждавал силово да му прехвърлят бизнеса си.

 

Изчезналият Йоско Исаев беше съсобственик на завода „Плевенски хляб”, който захранва с насъщния целия регион. През есента на 2015 г. Исаев отива на бизнес среща в София и оттогава е в неизвестност.

Според мълвата хлебният бос е отвлечен и ликвидиран заради бизнес конфликт със сливенска групировка. През 2015 г. прокуратурата образува дело за отвличане, но след това го прекратява поради липса на доказателства.

 

Камен Куката е нает от семейството на Исаев да го открие. Бандитът не се справя със задачата си, но предявява претенции към роднините му за част от хлебозавода. Балбузанов поискал 25% от дяловете с обещанието да изхвърли другия основен акционер – Роберт Трейн, който е роден и живее в Германия, но има двойно гражданство. Немецът с български паспорт притежава 50% от хлебозавода. Той свидетелства, че е рекетиран от Камен Куката и Вальо Жълтия. Накрая обаче посочва само Жълтия като изнудвач. Това дава повод на съдийката Лидия Георгиева да осъди Валентин Георгиев на 6 години затвор по същото дело.

Според прокурори, съдия Георгиева умишлено не е приобщила към това престъпление и Камен Балбузанов, за да не получи маститият плевенски мафиот и присъда като бос на престъпна група.

 

Камен Куката е оневинен и по цяла дузина други обвинения, че е притискал бизнесмени от плевен да сключват договори с негова охранителна фирма.

 

Нито един от оплакалите се свидетели не потвърждава в съда първоначалните си показания.

 

Дясната ръка на Камен Балбузанов – Ивайло Бировски пък се отървава с условна присъда от 3 години заради... кражба на батут. Всъщност наглед кокошкарското престъпление е показателно за безнаказаността на бандата. През 2014 г. Иво Бокса и Камен Куката прибират силово атракциона от местен бизнесмен, който спечелил търг за поставянето му в парк „Кайлъка“. Според съда обаче изземването на батута не е вследствие на рекет, а е просто... кражба. Заради нея с условна присъда се сдобива Иво Бокса.

 

Камен Балбузанов – Куката има обемисто досие, в което фигурират рекордните 12 присъди.

 

Казват, че Куката отървал затвора преди няколко години благодарение на това, че си спомня кой точно опитва да го убие 20 ноември 2009 г. Тогава Балбузанов отива да пие кафе в плевенския бар „Латино” и се настанява в любимото си сепаре в ъгъла на бара с лице към входа. Минути по-късно в заведението влиза мъж, облечен в черни дрехи и с качулка, и вади изпод якето си автомат „Калашников”. Куката успява да се скрие под масата и да се свие на топка, докато наемният убиец изпразва за секунди цял откос. Балбузанов се отървава само с наранявания по краката от рикоширали в масата куршуми, тялото е непокътнато, тъй като носи бронебойна жилетка.

 

Година и половина по-късно Куката става защитен свидетел срещу „Килърите“ – банда за поръчкови убийства, оглавявана от Петър Стоянов – Сумиста. Балбузанов свидетелства, че срещу него е стрелял Георги Петков – Дачи от Червен бряг. Макар Дачи да бил маскиран, Куката го познал по патешката му походка. През есента на 2011 г. Дачи е осъден на 20 години затвор, по-късно началниците му Пешо Сумиста и търновският лихвар Георги Вълев се сдобиват с доживотни присъди. Заради помощта, която оказва на прокуратурата в съдебния процес „Килърите“, Камен Куката получава чадър за полицейски проверки, а старите му нарушения на закона, са забравени.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.