Ето кой буни духовете срещу новия директор на Операта Еделина Кънева

https://crimes.bg/vodeshha-tema/eto-koy-buni-duhovete-sreshtu-noviya-direktor-na-operata-edelina-kaneva/27286 Crimes.bg
Ето кой буни духовете срещу новия директор на Операта Еделина Кънева

Операта се надигна на протест срещу новото назначение на Еделина Кънева, която по закон трябва да седне на управленческото място на Мариана Арсенова.


Обвиняват я в нечестна победа и парашутизъм – била любимка на президента Румен Радев и първата дама Десислава, затова се превърнала във фаворитка на журито.


В подписка, подкрепена от 2/3 от колектива на Музикалния театър, работещите в националния културен институт настояват културният министър на отмени резултатите от конкурса за директор на Държавния музикален и балетен център – София, проведен на 3 ноември, в който настоящият директор Мариана Арсенова е класирана на незадоволителното трето място.

Това се казва в съобщение до медиите на театъра, откъдето опозицията свиква спешна пресконференция, обявена късно вечерта за следващия ден.


Естествено поради проявената недалновидност на протестиращите, в салона присъства предимно колективът на театъра – солисти и технически персонал, а журналистите бяха по-малко от пръстите на едната ръка.


В аргументите си в подкрепа на Арсенова близо 200 души (2-3 от служителите) изтъкват постигнатите резултати през последните 7 години по време на нейното управление като директор на Държавния музикален и балетен център.

Служебният културен министър Велислав Минеков обяви, че му предстои среща с хората, подписали подписката. В крайна сметка обаче той вече е подписал заповедта, с която след проведен конкурс шефското място се полага на Еделина Кънева, която е спечелила надпреварата. Дори намеква, че досегашната директорка била много близка с Вежди Рашидов, но нямало да се съобразява с това.


Подписалите се служители оспорват компетентността и обективността на членовете на журито, начело с диригента Пламен Джуров като посочват положителните финансови резултати и пълните салони на театъра по време на управлението на Арсенова.


Това далеч не е единственият подобен случай в Музикалния театър. Още се помни случаят, когато артистите направиха жива верига и не позволиха на Борис Панкин след проведен конкурс да влезе в сградата, тъй като нямал нищо общо с този театър и е племенник на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Тогава успяха, но сега шансовете им са твърде малки, твърдят запознати.


Еделина Кънева определено не е парашутист , тъй като тя е примадоната на театъра, доказала се като солист на сцената, където пее от назначението си като премиер-солистка в Наионален музикален театър „Стефан Македонски“ (както е старото име на театъра), през 1996 г.

Основен коз на опонентите й е, че е любима певица на Румен и Десислава Радеви. Това е поредният опит назначенията да бъдат политизирани, както се случи с Народния театър.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.