Дипломати парашутисти ни резилят по целия свят

Бумът на калинките е по времето на Соломон Паси и секретаря Яшарали Ахмед

https://crimes.bg/vodeshha-tema/diplomati-parashutisti-ni-rezilyat-po-celiya-svyat-3/126732 Crimes.bg
Дипломати парашутисти ни резилят по целия свят

Бумът на калинките е по времето на Соломон Паси и секретаря Яшарали Ахмед

Въпросът какви лица се уреждат с кариера на дипломати стана актуален след убийството на Пейо Пеев, удушен от тъща си Красимира Трифонова. Хладнокръвната убийца се оказа кадър на Външно министерство и дори бивш консул в Тайланд. Коментари в социалната мрежа пък веднага я уличиха в роднински връзки на недоразумението в дипломацията Румяна Желева, която не знаеше къде се намират Сомалия и Етиопия, но пък бе външен министър и дори напираше да стане еврокомисар.

 

Други нарекоха Красимира Трифонова „телефонистка" с намек, че е била доносница на службите, трети написаха, че баща й бил с тесни връзки в бившата ДС. Ако в тези версии има по зрънце истина, то показват механизма, по който хора, които не блестят с образование и дори не владеят езици, успяват да се впишат в дипломатическите мисии на България по света.

 

След промените едни от първите калинки във Външно министерство са доведени от покойния Стоян Ганев от родния му Пазарджик, припомнят запознати. През 2016 г. снимка на Мая Добрева, българският посланик в Белгия и Люксембург, редом до Великия херцог Анри, направи бум в социалните мрежи. Въпросната снимка,  предизвикала иронични коментари, е от церемонията, н. която Доброва връчва акредитивните си писма в двореца в Люксембург. Тя е облечена в шокиращо нелеп тоалет, увенчан със смешна шапка с панделка и пера, всичко това в бебешкосин цвят. Най-нелепото е, че впоследствие дамата се опитваше да убеди медиите, че се е облякла по протокол - така трябвало да се явява един дипломат!

 

Доброва пристига във Външно министерство от Пазарджик, където преди това работила нещо си в транспорта. През 1991 г. обаче става съветник в кабинета на Стоян Ганев и така след години, че и до днес посланик.

 

Най-връзкарските назначения във ведомството обаче са по времето на министър Соломон Паси, единодушни са запознати с тематиката. Тогава главен секретар на Външно министерство става Яшарали Ахмед, който всъщност е втория след министъра и ръководи кадровата политика, назначава всевъзможни мераклии за хубав живот зад граница. Самият Яшарали е куриозна фигура. Преди да се появи през 2001 г. в София, той е кмет на община Минерални бани. Трудовата му биография го представя още като бивш механизатор в ТКЗС, шофьор на линейка в курорта, завършил задочно педагогика. Пред медиите бившият опонент на ДПС Гюнер Тахир твърди, че когато на 39 години става кмет на общината, Яшарали Ахмед има само диплома за шофьор, издадена от СПТУ по транспорт в Хасково.

 

Красимира Трифонова (вляво), Таня Николова, д-р Красимир Николовски

Преди да се захване с международните отношения, първата работа на бившия механизатор е да се уреди с огромен ведомствен апартамент в един от трите дипломатически блока на столичния булевард „Жолио Кюри". За четиристайното жилище от 173 квадрата той плаща само 54 058 лева, цена, която е пет пъти по-ниска от пазарна стойност тогава. След като устроен битово, Яшарали Ахмед започва да върти кадровата политика в министерството, тоест назначава в мисиите зад граница като консули, домакини и шофьори всевъзможни свои роднини, приятели и познати. Тези парашутисти барабар с целите си фамилии налазват задграничните мисии и създават в тях сюжети ала прословутия роман на Алек Попов „Мисия Лондон”.

 

Сред тях са и неслучайни имена. Съпругът на бившата вицепремиерка Емел Етем – Стефан Тошков, е назначен за домакин в българското посолство в Германия. Близката приятелка на Яшарали Ахмед – Тюркян Мехмед, пък става консул в Братислава. Името й като шеф на Дирекция „Обществени поръчки” в министерството обаче се появява в скандал с евтини апартаменти. Оказва се, че тя се е сдобила с жилище от 98,6 кв. м. в квартал „Витоша“, за което дала само 50 271 лв., колкото за гарсониера в онези години. Госпожата, казват запознати, оцелява и досега на блага консулска работа в чужбина. Самият Яшарали Ахмед обаче е изгонен най-позорно за далавери, при това още преди да изтече мандатът на царското правителство.

Преди това според негови бивши подчинени, той се надявал да стане генерален консул на България в Турция или посланик в Индонезия, но напразно.

 

Добрева с шокиращия тоалет 

Най-гръмко в онези години обаче отеква скандалът с консулката в Хелзинки Ана Сапунджиева. Без да знае чужд език и въпреки че допуска правописни грешки и на български, тя е пратена в мисията. За този пост е уредена от майка си Сабрие Сапунджиева, зам.-министър на правосъдието в кабинета Станишев. Да припомним, че високопоставената родителка преминава през БКП, Алтернативната социалистическа партия, ГОР, ДАР и накрая финишира в ДПС. Тя се подвизава и като съветничка на президента Първанов, може би защото е съгражданка на съпругата му Зорка от Якоруда, където първо работила нещо си в общината, а после изкарала задочно право в Благоевград и тръгнала нагоре във властта. Накрая Станишев, да припомним, уволни Сабрие Сапунджиева като зам.-министър на правосъдието, а медиите разкриха далаверите й с имоти. По времето, когато е във властта, тя все пак успява да изпрати дъщеря си Ана като консул в Хелзинки. Престоят на дъщерята във финландската столица обаче не продължава дълго, там избухва скандал с продажба на нелегален алкохол и е върната обратно тихомълком.

 

Да припомним, че преди години и хумористът Димитър Туджаров – Шкумбата се беше приготвил да става служител в консулството на България в Чикаго. За него беше лобирал покойният Божидар Димитров, но назначението му се провали, а той самият отрече да е имал мераци да става дипломат. По същото време обаче втората по ранг в консулството в Чикаго Лила Георгиева се прочу с еротичните си снимки в интернет, които сама си беше пуснала.

 

При управлението на ГЕРБ впечатляваща кариера като дипломат направи бившата медицинска сестра от Ямбол Таня Георгиева. В годините на прехода тя се изявява като журналистка, редактор на местен бюлетин. После най-изненадващо става областен управител и като гръм от ясно небе за онези, които я познават, идва новината, че ще бъде изпратена като посланик в Хърватия. Запознати казват, че зад това професионално развитие стои брат й Кристиан Кръстев, който беше министър на транспорта, а също и столичен зам.-кмет.

 

Пламен Георгиев е отзован от консулството във Валенсия

Самата Таня Димитрова имаше наглостта да твърди, че владее 6 езика, 4 от които мъртви - латински, църковно-славянски, библейски еврейски и библейски гръцки. Също беше категорична, че има висше образование по теология, журналистика, право и икономика. При това дипломите й са получени в рекордно къси срокове на следване, заради което тя признава специално за журналистиката, че всъщност било някакъв курс. Въпреки това високите й постижения в науката са оценени по достойнство от тогавашния външен министър Николай Младенов, който я праща посланик в Загреб. След като изкарва там мандата си, е пратена да оглави Генералното консулство в Милано.

 

Пак от министър Николай Младенов в Тунис е изпратен за посланик някой си д-р Михаил Николовски, депутат от Ловеч, известен с това, че не се е изказал нито веднъж в парламента. Това е единствената му задгранична мисия, казват запознати, според които след това се върнал към лекарската си професия.

 

В дипломацията не пропуска да се реализира и съпругата на някогашния депутат и бивш шеф на Комисията по хазарта Георги Петров, популярен със звучното си медийно прозвище Гошо Тъпото. Неговата госпожа Христина Петрова първо става депутатка от партията на Симеон, а след това оглавява мисията на България в Казахстан. Може би е ирония на съдбата, че точно такава фигура е пратена в родината на Борат, но все пак говорим не за кинокомедия, а за дипломатическа реалност.

 

Дъщерята на фамилия Петрови – Десислава, пък е изпратена като служителка в посолството във Виетнам. След това поема към Гърция, където изкарва два мандата. Казват, че синът на фамилията е също добре трудово устроен – в ДАНС.

 

Как точно връзкарите се уреждат с престижни постове, преди време демонстрира президентският човек Пламен Узунов. Прокуратурата разпространи негови съобщения, разменени с бизнесмена Пламен Бобоков, свързани с назначения на български представители в Алжир и Нигерия. В едното съобщение Бобоков пише на Узунов: „Румен Петров – Алжир”. Второто съобщение на Пламен Бобоков съдържа прикачения файл: „CV­­­­­­ ­­­­BG­ _Joro_Iliev_Kiradjiev”

Допълнено е и с уточняващ текст: „Привет, адаш! Това е моето предложение за Абуджа (Нигерия). Тези съобщения обаче станаха публични и в момента съвсем различни дипломати ръководят мисиите в тези страни.

 

Неотдавна от Външно министерство признаха, че 8 от 19 ръководители на български консулски служби са назначени „по изключение”, тоест без да са дипломати от кариерата. Сред тях преди време попадна и бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който беше шеф на генералното консулство във Валенсия от есента на 2018 г. Той се скри там, след като избухна скандалът заради прословутата незаконна тераса на покрива на блока му. След това Пацо Терасата, както го нарекоха, беше принуден да подаде оставка.

 

Във Валенсия пък се разбра, че не владее испански и не след дълго беше уволнен и от мисията. „Отзоваването ми е реваншизъм, свързан с интересите, които съм засегнал с предишната ми работа – и като прокурор, и като ръководител на КПКОНПИ", придаде героична нотка на отстраняването си той.

 

Сред назначените „по изключение” са и две официални ченгета. Драгомир Димитров отпътува за консулството в Мюнхен, след като беше махнат от шефския пост в разузнаването. В Санкт Петербург по същата линия се подвизава и Ангел Антонов, стар приятел на Цветан Цветанов. Антонов последно беше шеф на НСО, в чийто двор според запознати добре се гледали и ловните му кучета.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.