Прокурор Анастасова влачи цяла година дело за смърт в резултат на катастрофа

Същевременно виновникът прави опит да си набави фалшиви документи за камиона

https://crimes.bg/kriminalno/prokuror-anastasova-vlachi-cyala-godina-delo-za-smart-v-rezultat-na-katastrofa/113348 Crimes.bg
Прокурор Анастасова влачи цяла година дело за смърт в резултат на катастрофа

Същевременно виновникът прави опит да си набави фалшиви документи за камиона

Поредното убийство, причинено от разсеян млад шофьор, е напът да остане без наказание.

 

Година, след като шофьор на камион прегази каратиста Спас Спасов, прокурорката Василена Анастасова от Районна прокуратура – София не си е мръднала пръста да задвижи по някакъв начин разследването, твърдят запознати.

 

Фаталният инцидент се случи на 5 юли м.г. в квартал „Красно село“ около 18 часа. Докато Спас Спасов пресича бул. „Гоце Делчев", от подлеза се изкачва камион. Шофьорът, на 26 години, вместо да гледа пътя, в този момент е „зает“ да си рови в телефона. Затова не вижда, че по улицата минава човек, и не спира. Ударът е смъртоносен за Спасов, а убиецът се опитва да избяга. Автомобил в насрещното движение обаче му прегражда пътя.

 

Минава година, а на шофьора дори не е взета книжката, обясняват близки на Спас Спасов.

Убиецът няма и обвинение, явно изготвянето му е много сложна задача за прокурор Анастасова. И това, при положение, че по случая няма някакви загадки, още повече, че всичко е записано на камери. Експертизата също е готова, при това от януари, тоест от преди повече от половин година.

 

Да припомним, че катастрофата, при коя то дрогираният убиец Георги Семерджиев уби две момичета стана само ден по-късно, след като беше убит Спас Спасов. След удара на бул. „Черни връх” дрогираният Семерджиев избяга и беше арестуван часове по-късно. Делото срещу него, при всички усложнения, свързани и с помощта от разни полицаи, приятели на убиеца, е вече на втора инстанция. Далеч по-елементарния казус около катастрофата, при която загива Спас Спасов, обаче е в изходна позиция.

 

Вероятно прокурорката е претрупана от много задачи, шегуват се нейни колеги от държавното обвинение и допълват, че тя си строи къща в село край морето, но също бавно и от години.

И докато обвинителката Василена Анастасова бездейства повече от година, шофьорът убиец прави опит да си набави фалшиви документи за камиона. Полицията вече разследва тази афера, но не защото „компетентен орган“ я е разкрил, а защото близки на убития Спасов са подали сигнал.

 

Както обикновено става у нас, засегнатите често се налага да вършат работата на „разследващите“, особено при катастрофи. 

Прокурорката Василена Анастасова явно е голям хуманист и досега не е блеснала със сурова присъда. Юристи дори твърдят, че по нейни дела се стига до ниски обезщетения за смърт при катастрофи. От това разбира се били много доволни застрахователните компании, понеже не плащали големи обезщетения.

 

Други пък казват, че са я засичали в компанията на прословутия Пепи Еврото, но подчертават – в годините, в които думата му имаше тежест в съдебната власт и пред бившия главен прокурор Иван Гешев. Кариерата й така или иначе е направо стремителна. През 2015 г. тя е младши прокурор в Районна прокуратура, а в края на 2022 г. Гешев вече предлага на ВСС да я повиши в ранг от прокурор в окръжна – в апелативна прокуратура. Чудесно е когато млади юристи са такта добре оценени от началниците си, но атестат за работата им все пак са завършените дела.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.