Адвокати отказват да бранят убиеца на Вероника

https://crimes.bg/kriminalno/advokati-otkazvat-da-branyat-ubieca-na-veronika/37609 Crimes.bg
Адвокати отказват да бранят убиеца на Вероника

Адвокати от Велико Търново, които били поканени да станат служебни защитници на убиеца на 23-годишната студентка Вероника Здравкова, масово отказали да се захванат с казуса.

“Рецидивистът е обвинен в много тежко престъпление и законът изисква да бъде представляван от адвокат по време на досъдебното производство и на съдебния процес. Предложението да го защитават обаче било отхвърлено от няколко колеги, защото случаят е тежък и с огромен обществен резонанс”, коментират юристи, цитирани от „Труд”.

 

В крайна сметка с делото се захванал адвокат Кирил Станчев, който на този етап не пожела да коментира подробности по случая.

Вероника Здравкова беше нападната, ограбена и умъртвена на 28 февруари. Душманинът й я издебнал до стария мост край жп гарата във Велико Търново. Зверството било извършено минути след като тя излязла от работа и се запътила към дома си по пряк път през жп гарата в безлюдна местност. 

На перона тя била забелязана от убиеца си, който чакал влак за Горна Оряховица. Предполага се, че Илиян Здравков спонтанно е решил да я обере и я последвал в тъмнината. На около 15 метра след моста 40-годишният рецидивист с 15 години, прекарани в затвора, я нападнал и я ударил с все сила по главата с теслата, която носел. После продължил да я сече с острието, като й причинил общо седем смъртоносни рани.

Вероника не успяла нито да се защити, нито да избяга, за да се спаси.

“Тя не ме усети. Изненадах я! Не успя да се съпротивлява”, признал при разпитите пред разследващите злодеят. После обяснил, че се разкайва.

Той бе разкрит и задържан три дни след като беше намерен трупът на Вероника. Авторът на кървавото злодеяние заявил пред криминалистите, че е захвърлил хладното оръжие в реката от моста в горнооряховското село Първомайци. След признанията му в петък на посоченото от него място незабавно бяха изпратени водолази, които започнаха щателно претърсване на речното дъно. Акцията продължи и в събота, но заради усложнената метеорологична обстановка след обилните валежи нивото на реката се покачи и възпрепятства търсенето.

“Теслата не е открита все още. Имаме обаче достатъчно други доказателства, които сочат, че Илиян Здравков е извършителят на убийството”, категоричен е наблюдаващият разследването прокурор от Окръжната прокуратура във Велико Търново Цани Попов.

40-годишният рецидивист е задържан с прокурорско постановление за 72 часа.

Оказва се, че Здравков не за първи път отнема човешки живот. Зад гърба си има шест присъди, първата от които е за убийство с цел грабеж през 1993 г. Рецидивистът тогава бил непълнолетен и лежал само 10 години. Сега разследващите установили, че Вероника е била убита за 25 лева, които имала в портмонето си.

В понеделник ще внесе в Окръжния съд във Велико Търново искане за постоянния арест на Илиян Здравков. Именно за да защитава правата му по време на заседанието, е бил назначен служебният защитник. За упълномощен адвокат, Здравков нямал пари.

По всяка вероятност мотивите, с които прокуратурата ще настоява убиецът да остане зад решетките, са, че е извършил тежко престъпление и на свобода може да се укрие и да престъпи пак закона.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.