Въпреки забраните: Къщи за гости приемат огромни компании за 8-ми декември

https://crimes.bg/analizi/vapreki-zabranite-kashti-za-gosti-priemat-ogromni-kompanii-za-8-mi-dekemvri/43558 Crimes.bg
Въпреки забраните: Къщи за гости приемат огромни компании за 8-ми декември

Масово анулиране на резервациите за декемврийските празници след въвеждането на новите мерки. Това отчитат хотелиери и ресторантьори. В същото време запитванията към къщи за гости и семейни хотели нарастват с пъти.

Ще се превърнат ли те в територия за частни партита, където без контрол да се събират големи групи от хора и възможни ли са големи празненства по време на пандемия, въпреки забраните? Още с обявяването на новите мерки, в хотели и ресторанти започнаха масови откази от направените резервации. Според последните правила се забраняват екскурзиите, груповите пътувания и посещения, както и заведенията. Това означава, че хотелите ще могат да работят, но не и ресторантите в тях. Забраняват се и частните тържества за групи над 15 човека.

Всяка година между 10 и 20 000 студенти от различни краища традиционно пристигат в Банско за 8 декември. Неслучайно местните наричат курортното градче „студентската столица на България”. Но не и тази година. Още с обявяването на новите мерки дори и малкото резервации за студентския празник в хотелите са отменени. „Всички хотелиери са изключително притеснени от затварянето на ресторантите – живите мъртви – хем ни има живи, хем не. Никой няма да дойде да се весели в хотелската стая. Всички резервации се отмениха - тъжно и жалко”, посочи пред Нова телевизия хотелиерът Малин Бистрин.Същата е ситуацията и в традиционните бански механи. „Независимо от многото организирани срещи, в които се коментираха ограниченията, се оказа че 8 декември реално няма да го има. Ще се проведе някъде другаде, но не и в заведенията”, коментира собственикът на механа Юлия Попова. Масово анулиране на резервациите за 8 декември има във всички големи хотели и заведения в страната, показа проверка на NOVA. Заради ограниченията студентите търсят план „Б” и сега основните запитвания са за къщи за гости, разказват от бранша.

Там обаче, според правилата, купонът може да е до 15 човека. „Какво избягваме в случая? Събирането на тези 15-16 човека не в нормална кръчма, където е осигурено с мерки, а в една къща за гости, в една стая. Какво печелим с това?”, попита Попова. Така студентските купони ще се изместят към по-малки хотели и къщи за гости, категорични са туроператори и собствениците на заведения. Без да се спазват въведените мерки и правила. „Няма как да спрете хората да празнуват 8 декември, Коледа и Нова година – без значение какви ограничения ще се наложат. Хората ще празнуват – за сметка на ресторантите и хотелите, които са едни от най-сигурните места”, отбеляза Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

„Ще се насочат към по-малки хотели, къщи за гости, където и контролът е трудно осъществим – дали ще са 10, 15 или 20 човека, съвсем логично можем да очакваме, че правилата масово ще се нарушават”, категоричен е Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите. За да провери възможен ли е студентски празник по време на пандемия въпреки правилата, екип на NOVA влиза в ролята на таен клиент. От офертите в интернет са избирани произволни 10 къщи за гости или малки хотели в различни краища на страната. Представят се за голяма група студенти, която търси вариант за празнуване за 8 декември. Резултатът от експеримента - от 10 запитвания – има свободни места в 8 обекта. В 5 от тях директно е направена успешна резервираме за групи над 15 човека, в 2 – опитите са на кантар, на едно от запитванията екипът ни получи отказ. Резервациите извън правилата са по-скоро изключение, отколкото правило, категорични са от бранша. Огромна част от къщите за гости са до 10-15 човека, а в по-големите ще приемат по-малко гости, обясняват от Асоциацията на собствениците.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.