Външният министър Екатерина Захариева с големи разкрития!

https://crimes.bg/analizi/vanshniyat-ministar-ekaterina-zaharieva-s-golemi-razkritiya/38624 Crimes.bg
Външният министър Екатерина Захариева с големи разкрития!

„България беше една от първите държави, която поиска безпроблемно транзитиране на стоки“, коментира тя.

В предаването „Плюс –минус“ по Нова ТВ тя обясни, че е трябвало да има ясно разписани правила за тежкотоварните автомобили със стоки. Вчера от ЕК са детайлизирали правилата за „зелените коридори“ и „бързите зелени ленти“. Целта е да се ускори и преминаването през границите, като например за 15 минути, но това трудно се спазва.

Захариева обясни, че е имало инфарктни дни на преговори, за да може да осигурим влизането на наши стоки в страната. А по отношение на гражданите имало слот между Унгария и Австрия, за да се предвиди там да чакат и да не се създава напрежение.

На българо-турската граница пък ситуацията също вече се е успокоила. Захариева потвърди, че Турция това е най-новареният външен пункт на целия Европейски съюз. Тя каза, че е постигнато разбирателство с Турция.

„Благодарни сме, ние дадохме предложения, те ги приеха. Изграден беше и буферният паркинг. С добра комуникация, нещата се успокоиха“, коментира още вицепремиерът.

Захариева коментира и усилията за връщане на българи от чужбина. Тя каза, че прибраните туристи сами ще платят разходите си.

„Това са туристи, няма как българският дъкоплатец да плати за тях. Има все още малко групи в държави, за които целият ЕС има трудности. Има държави, които не дават позволение за напускане. Призовавам всички да бъдат спокойни. Голяма част от хората се прибраха, около 120 000 българи да се прибрали от началото на кризата досега", заяви външният ни министър.

Има заявени хора от Испания и Италия, като има осигурени коридори и по суша, не е задължително това да стане само по въздух.

Захариева е говорила с италианския си колега, тя е изразила солидарност.

"Нямаме интерес от това да се настройваме срещу Европейския съюз. Много са фалшивите новини. Има дезинформация", беше нейният коментар във връзка с коментарите, че не Европа, а Русия и Китай помагат само на Италия.

Захариева отбеляза, че в Италия винаги е имало евроскептични партии. Според нея обвиненията срещу Германия и Франция не са обосновани.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.