Стана ясна причината за бесния екшън във "Факултета"

https://crimes.bg/analizi/stana-yasna-prichinata-za-besniya-ekshan-vav-fakulteta-2/38683 Crimes.bg
Стана ясна причината за бесния екшън във "Факултета"

Ромите се оплакват, че хипермаркетът в квартала не е достатъчно зареден

Изясни се причината, поради която циганите от столичния квартал "Факултета" спретнаха бесен екшън вчера.

 

Оказва се, че фитилът на ромския протест във "Факултета" се е разпалил от пуснато в социалните мрежи видео.

 

Във въпросното видео се вижда как полицаи използват сила, за да укротят местни младежи. Впоследствие стана ясно, че е бил арестуван мъж, който бил с ограничителна заповед спрямо жена от квартала, но я е нарушил.

 

Той е задържан снощи заради подадения сигнал за домашно насилие. Изпратеният патрул е влязъл в квартала, установил е нарушението и при ареста е възникнало напрежение, обясни шефът на СДВР комисар Георги Хаджийски.

 

Ромите се оплакват, че хипермаркетът в квартала не е достатъчно зареден и те не могат да напазаруват нужните стоки, а не могат да излязат до други магазини.

 

„Създали сме организация. Разговаряхме и с управителя на „Т Маркет“ и магазинът е зареден напълно. Опитваме да сме диалогични и да не предприемаме репресивни мерки, към настоящия момент те дават резултат”, заяви комисар Хаджийски.

 

Органите на реда ще извършат проверка дали действията на жителите на квартала са провокация и дали са били предварително организирани. След потушаването на протеста блокадата продължава по досегашния начин. На всички възможни изходи от "Факултета" има полицаи, които разрешават влизане и излизане за отиване на работа, пазаруване, посещение на лекар и прибиране вкъщи.

 

Тези обстоятелства се записват в декларация, която се оставя при всяко минаване през КПП-тата. Към момента на налагане на мярката в двата квартала имаше 20 установени носители на коронавирус. Според Националния оперативен щаб  контактните от първи ред в кварталите обаче са били значително повече от тези, които първоначално са били подадени.

 

Проведените до момента 160 бързи теста са дали 20 положителни резултата. След проверка с PCR тест са потвърдени нови 10 заразени с COVID-19. Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски изрично посочи двете ромски махали като едни от най-опасните огнища на заразата у нас, пише blitz.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.