Скок на колите втора ръка, шофьорите недоволстват, каква е тенденцията?

https://crimes.bg/analizi/skok-na-kolite-vtora-raka-shofyorite-nedovolstvat-kakva-e-tendenciyata/27148 Crimes.bg
Скок на колите втора ръка, шофьорите недоволстват, каква е тенденцията?

Употребяваните автомобили стават все по-скъпи и скоро не се вижда тенденция за намаляване на цената им. Вече почти 3 години от началото на коронакризата, а и войната от тази година цените на новите коли поскъпват, а също така и на употребяваните.


Дори трудно за вярване до съвсем скоро, но покупката на новата кола става още по-трудна заради недостиг и се налага изчакване.


Един от най-големите автомобилни сайтове в Европа AutoScout24 публикува индекс на цените на колите втора употреба (AGPI) за почти изминалата 2022.


Той показва, че поскъпването в сравнение с предишната година средно за всички модели е невероятните 20% за Германия. Скокът обхваща всички сегменти на автомобилите – от най-малките градски модели, до големите СУВ-ове.


Тези процеси се отразяват и на изцяло електрическите модели, както и на хибридните, като предлагането на първите е намаляло с 39% и 23% по-малко предлагане за другите.


Поради поскъпването на горивата се засилва и търсенето на автомобили, които са с монтирана газова уредба. Това завишено търсене води до 26% по-малко предлагане спрямо изминалата година.


Експертите прогнозират повишаването на цените да продължи и през 2023-та година, като не скоро не виждат възможност за стабилизиране на пазара.


Източник: blitz.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.