Преди 173 години се роди великият Христо Ботев!

https://crimes.bg/analizi/predi-173-godini-se-rodi-velikiyat-hristo-botev/40466 Crimes.bg
Преди 173 години се роди великият Христо Ботев!

Днес се навършват 173 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев.

Пред паметника в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата, съобщава БНР.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей "Христо Ботев". Директорът на музея Ася Николова подчерта, че по традиция ще има поклонение и пред паметника на майката на великия българин Ивана Ботева. Ще прозвучи отново първото Ботево стихотворение, посветено именно на нея - "Майце си".

"Всички, които ще присъстват на това честване, ще почетат с мълчание и с поднасяне на цветя тази годишнина, въпреки условията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да присъстват, могат в този момента да си припомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим спомена, спомена за тези, които отдадоха "сили и младост", както самият той пише, за да я има днес България, свободна, независима." - подчерта Ася Николова.

От началото на седмицата, Националният музей "Христо Ботев", където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители, като се спазват противоепидемичните изисквания. Така ще е и през днешния ден.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.