Полицейският началник Стефан Банков разкри подробности за арестуваните ченгета и митничари!

https://crimes.bg/analizi/policeyskiyat-nachalnik-stefan-bankov-razkri-podrobnosti-za-arestuvanite-chengeta-i-mitnichari/34370 Crimes.bg
Полицейският началник Стефан Банков разкри подробности за арестуваните ченгета и митничари!

Началникът на Вътрешна сигурност в МВР направи нови разкрития за  арестуваните служители на закона и реда. Стефан Банков е останал много разочарован от факта, че служители от системата на МВР са извършили тези злокобни деяния!

 

Ето какво още каза директорът на Вътрешна сигурност в МВР Стефан Банков в интервю за в. „Телеграф“:

– Г-н Банков, арестувахте зам.-шефа на 3-то РПУ и още един служител от СДВР. За какво престъпление?

– Да, потвърждавам, че става въпрос за тези служители. Заместник-шефът на 3-то РПУ и началник-група в СДВР са арестувани за тежко криминално престъпление. Лицата са задържани първоначално за 24 часа по Закона за МВР.

– Колко тежко е престъплението им?

– Много тежко, недопустимо за служители на МВР. Те са ощетили възрастна жена със значителна сума пари – над 10 000 лв.

– Във вторник задържахте полицай от Радомир, който ограби 3000 лв. от казино със служебния си пистолет. Какъв е бил мотивът му?– Служителят направи пълни самопризнания пред нас. Безспорно не даде адекватно обяснение какъв е мотивът, но наблюдавайки него и семейството му, правим извода, че затрудненото му финансово състояние най-вероятно е довело до това негово решение. Знаете, че баща му е починал, той се е грижел за семейството си, но адекватност в действията му не намирам и той няма оправдание на постъпката си.

Все пак е пазител на реда и закона. За времето, от което съм директор, това е най-тежкото ми интервю, защото служителят, който е призван да противодейства на такъв тип престъпност, я е извършил, и то със служебното си оръжие. Заплашил е жена, камерите ни помогнаха изцяло, намерихме дрехите му, маската. Явно е обмислял престъплението. Сигурно е бил превъзбуден от „Оскар“-ите, за да направи такава асоциация с маската.

– Той беше ли изненадан по време на ареста?

– Не, беше хладнокръвен, много умен, ерудиран, с добри социални навици, отличник. Показателите му са най-добрите, перфектен е бил в изпълнение на служебните си задължения. Но пак искам да подчертая, че ми е много трудно да говоря, защото не мога да си обясня мотива на един млад човек в началото на кариерата си, който е извършил това.

Посланието към служителите е, че ги наблюдаваме и най-вече си сътрудничим с областните дирекции, с гражданското общество и се отваряме към хората. МВР има денонощна линия, звънят хора, подават сигнали, доверието към министерството чрез нашата дирекция се възвръща неимоверно и темповете растат.

– Вие ръководехте и акцията по залавянето на полицаите, които работеха за наркоиграч, пренасяха дрога с патрулката. Какво се случва с тях сега?

– В следствения арест са. При тях обезпокоителното е, че като служители с патрулния автомобил са пренасяли наркотици, което е недопустимо и МВР именно затова огласи тези факти. Те разчистваха терена, принуждаваха хора да работят за групата. Наистина ми е неприятно да го коментирам, защото това са хората, които са най-близко до обществото, онези, които всички виждат с униформата на улицата. Това е лицето на българската полиция.

– Другото лице е на границата безспорно, с което искам да ви върна към акцията на Калотина. Знаете ли, че шофьори споделят, че още на другия ден след операцията пак са им искали рушвети. Това вярно ли е?

 

– Да, но митническите инспектори. Граничните полицаи си взеха поука от нас, но митническите инспектори явно не са. Всичко сме докладвали на прокуратурата. Тоест практиката продължава.

– Това не е ли суперскандално според вас, питам ви като човек с дълъг професионален опит, който е виждал всичко в тази сфера?

– Да, това е невероятно и суперскандално, но мога да твърдя, че е така, когато го проверя и имам факти. Ние имаме как да го направим, но ни трябва малко време, знаете, че има камери, има други неща. Но подчертавам, че работим само с доказателства, независимо че хората са ни казали това обстоятелство. Подлагаме всичко под съмнение, докато не го докажем.

Хубавото в този случай е, че както българите, така и турските граждани застанаха с лицата си, което за мен е прецедент. Обикновено всички искат да бъдат със скрити самоличности. Колко вече трябва да е преляла чашата, за да застанат със самоличността си, да свидетелстват пред съда и да не желаят защита? Виждате, че държавата взима мерки.

Нека ви припомня и м.г. за операцията на Малко Търново, където има присъди на първа инстанция, дела вървят и за Капитан Андреево, Лесово. Важното е, че благодарение на нашето сътрудничество МВР-прокуратура-КПКОНПИ и другите структури и гражданите ефективността е много по-голяма.

– По оперативни данни шефът на митница Калотина Райчо Соколов е получавал твърда сума от 45 000 евро на месец. Всичко ли е оставало за него, или е предавал и на други хора рушвети?

– Разследването продължава. Не трябва да са спокойни не само хората над Райчо, но и хората на неговото ниво, тези под неговото ниво и граничните полицаи. Макар и в досъдебна фаза, разследването продължава, и то не само на Калотина, а на още пунктове у нас.

– Къде митничарите и граничарите са укривали рушветите?

– Нека да не издаваме всичко в досъдебната фаза, но мога да кажа, че са крили на определени места и в определено време са се събирали общо. Освен това открихме и наркотици в дома на един от митничарите.

– Наркотикът за него ли е бил?

– Ако 100 грама е за лично ползване…Това е вторично престъпление и той ще получи обвинение и за него. Вижте, действията на групата от митничари говорят за чувство за безнаказаност, визирам онази опция, че двама от служителите от високото ниво в структурата пътуваха всеки ден по 700 км. Смятам, че са пътували всеки ден, за да прибират част от парите.

– Митничарите как се държаха по време на арестите, криеха ли рушветите?

– Да, опитваха да крият, да изхвърлят. В един от служителите намерихме палитра от валута – сръбски динари, турски лири, евро, долари, едва ли ги колекционира. Имаше разхвърляни пари по пункта. Няма по-скандално от това, че чужд гражданин не може да напусне страната или да влезе, без да плати. Самото определение на хората, че могат да минат без пари, само ако прелетят, е най-скандалното. Това е 10-месечен труд на дирекцията, подпомагана от КПКОНПИ, невероятен успех за МВР. Това води до ясното послание, че работим всички институции в екип за противодействие на корупцията.

– Вие арестувахте и полицаите от 1-во РПУ, които участваха в група за имотни измами. При тях какво беше характерно?

– Имотните измами са тема, която ме възмущава много – и в лично, и в професионално качество. Прегрешението на полицаите е, че са давали данните за самоличност. Проблемът в системата е в служба ЕСГРАО, където установихме, че е основният пробив при този вид измами. Знаете за манипулации, заличаване на данни за роднини. Прецедент е, че починала жена се води жива 7-8 месеца. Не са въвели данните, защото личната й карта е била в ръководителя на групата. Нека не забравяме, че имаше няколко опита да се изтеглят вложенията на дамата от лице, което да наподобява външния й вид.

– Арестувахте и полицаи в КАТ-Велико Търново, които правеха регистрации на камиони близнаци. Какво установихте още в хода на разследването?

– Да, единият беше началник-регистрации. Безспорно у тях имаше чувство за безнаказаност, за никакъв контрол, за да си позволиш да регистрираш автомобили, които дори не са в България. Направете си извода доколко са се взели насериозно. Това престъпление получи свое измерение и в други областни градове. Бяха засечени регистрирани в Търново автомобили в заден период от този служител. Те са били на платежоспособни хора, тоест правел го е за пари.

– Казахте, че полицаите с по-голям опит извършват по-тежки престъпления. Защо?

– Защото ги обмислят повече. Те познават нашите оперативни способи и методи, с които им противодействаме. Много трудно е да работиш срещу служители на МВР, защото те са толкова подготвени, колкото и нашите на дирекцията. Но ние винаги трябва да сме една крачка напред. Служителите на дирекцията са едни от най-добрите в МВР, виждате резултатите. Има млади хора с иновативни идеи и ние успяваме да противодействаме. Има за какво да се притесняват всички онези служители, които си позволяват да извършват нарушения на закона, защото срещу тях стои една сила, която е по-добре подготвена – и правно, и технически.

 

Интервю на Виктория ПЕНКОВА, „Телеграф“

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.