Основател на Булсатком: Все още няма сделка със Спас Русев, но е опасна за медиите

https://crimes.bg/analizi/osnovatel-na-bulsatkom-vse-oshte-nyama-sdelka-sas-spas-rusev-no-e-opasna-za-mediite/42644 Crimes.bg
Основател на Булсатком: Все още няма сделка със Спас Русев, но е опасна за медиите

Пламен Генчев, основателят на най -големия дистрибутор на медийно съдържание “Булсатком” и собственик на 20% от акциите, заяви в петък, че няма сделка с бизнесмена и член на борда на БТК и “Вивак” Спас Русев за продажбата му . , и е за предпочитане само пред купувача. Кредиторите на сателитния оператор, които проведоха търг за компанията в нарушение на споразумението за акционерно участие, за да откупят целия дял и в съда, умишлено разпространиха информация, за да стане факт, а това би позволило натиск и контрол на неудобните медии, заяви Генчев в писмо до медиите и правителствените агенции.

Той призова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да вземе решение по сигнала за концентрация в групата на Булсатком, който той подаде в началото на юли, без предварителното одобрение на антитръстовия регулатор.

Той също така поиска прокуратурата да разгледа сигналите, дадени на изпълнителния директор на оператора Станислав Георгиев за отлагане на фалита на компанията в интерес на сделката със Спас Русев, за принудително отчуждаване на чужда собственост и за убеждаване на тези, които не са съгласни нарушават задълженията си. ,

Той иска акционерите и кредиторите да проявят здрав разум и да изпълнят задълженията си по споразумението първо да му продадат своите акции, според които дружеството ще изплати всички дългове, а Генчев ще прекрати образуваното от него съдебно дело и ще поиска обезщетение в размер на 19 милиона евро. “Или поне спрете да се опитвате да продадете” Булсатком “на г -н Спас Русев или на други трети страни, докато не бъде постановено арбитражното решение на Лондон”, пише той в писмото си.

Това се случи няколко дни след публикуване на прессъобщение, в което се цитира Спас Русев и Станислав Георгиев, че сделката е приключена. По -късно обаче стана ясно, че това трябва да бъде одобрено от КЗК, но обявяването му беше направено на фона на труден спор между акционерите на Генчев за опити за продажба на оператора и недовършени съдебни дела.

Тази ситуация възникна, след като Булсатком потъна в сериозен дълг през 2017 г. с пускането на т. Нар. Първи български спътник. Година по-късно неговите кредитори стават акционери на регистрираното във Великобритания дружество Bulsatcom Investment Limited, в което участва Bulsatcom Holding Limited, собственост на Генчев. Така делът му падна до 20 процента, а останалите 80 процента се разпределят между няколко компании. Сред тях е базираната в Люксембург компания St. Андрюс, която преди това е заела 93,616 милиона лева от Булсатком. Компанията Ulas Investment на финансиста Владимир Каролев по неизвестни причини представлява Българската банка за развитие като кредитор на Булсатком с 24 640 милиона лева. Европейската банка за възстановяване и развитие също е акционер благодарение на заем от 23 650 милиона лева. Останалите акционери са американските компании Investment Partners и Sunrock Discretionary Co-Investment Fund, които заедно със St. Андрюс се контролира от Blentyre Capital и Black Rock (Лондон).

Основател на Булсатком на името обвинен в нарушаване на закони, договори и основни принципи на бизнес етиката, а сега в дезинформационна кампания, че Спас Русев е новият собственик на компанията.

Той припомня споразумението, което постигна с кредиторите, според което му бяха предоставени 20 процента от компанията, правото да изкупи всички останали акции и предимството в тази процедура. Той упражни тези права на 4 декември 2020 г., като преведе 100,2 милиона евро в специална сметка. част от сумата е предназначена за изплащане на 77,2 милиона евро от дълговете на компанията по това време. Въпреки че има пари, съоснователите не ги приемат, като твърдят, че не са сигурни, че финансирането за сделката е обезпечено.

„Абсурдността на такава позиция говори сама за себе си и за пореден път разкри истинските мотиви на поведението на акционерите – да се предотврати прехвърлянето на акциите на законния купувач, за да могат те да ги продадат на г -н Спас Русев. В международния бизнес този вид набези са известни като “втора продажба” – незаконно задържане на актив от продавача, който по договор е длъжен да прехвърли актива на пълния купувач, за да продаде същия актив на трета страна за по -голяма сума “– коментира Генчев.

Според него, въпреки че действията на акционерите са били мотивирани главно от алчност, един от тях – Българската банка за развитие – е търсил Булсатком ще попадне в ръцете на собственици, които не се срамуват да цензурират журналистии да насърчава натиска и контрола върху малкото останали свободни български медии – практика, която никога не съм приемал или допускал. “

Така той започна международен арбитраж в Лондон с искане да спази споразумението с акционерите, а две седмици по-късно кредиторите се свързаха с него за извънсъдебно споразумение. Цената за обратно изкупуване на акции беше увеличена до 102.028 милиона евро, но след като споразумението беше изпратено за подпис, акционерите прекратиха контакта с Генчев. тези. 2 милиона евро по -висока, повече от двойна възвръщаемост за акционерите. “Малко по -късно научихме, че преговорите са параван и през цялото време зад кулисите акционерите се готвят да продадат компанията на Спас Русев.”, – казва основателят на сателитния оператор.

На 15 май 2021 г. адвокатите му в Лондон подадоха молба до арбитражния съд да спре продажбата на трета страна в очакване на разрешаване на спора. Няколко дни по -късно, след ранно искане за един от заемите, беше стартирана процедура за въвеждане на администратори – нещо като временни синдици – в две британски холдингови компании, които притежават Булсатком и са гаранти по кредитите му.

Тези администратори, нарушили опцията за извикване на Генчев за обратно изкупуване на акции, вече са започнали търг за закупуване на акции в междинното холдингово дружество Булсатком Инвестмънт Лимитид, а потенциалните купувачи са изрично инструктирани да подават оферти при предположението, че покупната цена ще се изплати целия дълг към кредиторите.

Така търгът включва Viva Corporation Bulgaria Спаса Русева и чешкия инвестиционен фонд PPF (PPEF), който притежава мобилния оператор Telenor и медийната група bTV в България. Така предпочитаният купувач е Русев.

Този рискован ход на кредиторите и г -н Станислав Георгиев да поставят съдбата на компанията върху евентуална сделка с г -н Русев изглежда още по -арогантен по отношение на факта, че последният е член на надзорния съвет. от Vivacom. ,, дори криенето зад компании, за които се твърди, че не са свързани с United Group, чийто номинален собственик е г -н Русев, няма да помогне за получаване на разрешение от КЗК. да сключи сделка за придобиване на Булсатком– заявява Генчев.

Той изпрати и Станислав Георгиев имейл до всички структури на оператора, в който по отношение на вече публикуваното прессъобщение е изяснено, че е подписан предварителен договор с Viva Corporation Bulgaria. Че “ще стане окончателен след приключване на подробна документация по сделката и след приключване на делото за несъстоятелност на Булсатком ЕООД, привлечен и подкрепен от юридически лица, свързани с Plame Genchev – Rosenfeld & Co и BG Top Music, Станислав Георгиев пише и допълва, че разглеждането на делото по същество се очаква на 14 септември.

Директорът на Булсатком определя делото за фалит на оператора като „ясен опит за агресия срещу Булсатком и служителите на компанията. Според него, в случай на фалит на компанията, нейните активи ще бъдат продадени, а покупката на Спас Русев е била следващата логична стъпка в развитието на компанията, при условие, че настоящите ни инвеститори са финансови, а не стратегически “.

Станислав Георгиев смята слуховете за сливането на Булсатком с БТК за безпочвени и твърди, че с Русев операторът ще се развива още по -уверено и ще заеме водеща позиция в разпространението на Pay TV.

Генчев обаче твърди, че „цялата плеяда от особености на правенето на бизнес в България през последните години“ е била използвана в кампания за конфискация на имуществото му. Георгиев изнудва него и бившите членове на съвета на директорите да се откажат от правата по договори за управление на компанията, за да може Спас Русев да придобие Булсатком без дългове.

„Моите партньори са под натиск от прокуратурата с открито непропорционални обвинения, които случайно и по неизвестни начини достигат до офиса на брата на Петото евро в Софийската апелативна прокуратура. (…) Очевидно кредиторите и г -н Русев планират да прекратят рейдерската си кампания с големи плащания за корупция. Ако кредиторите и г -н Русев успеят, служителите на Булсатком, изпълнителите на компанията и българският потребител ще пострадат най -много от коня, който ще се конкурира на пазара. ”– отбелязва в писмото си Пламен Генчев.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.