Нова вълна от импулсни измами надува главоломно сметките ви

https://crimes.bg/analizi/nova-valna-ot-impulsni-izmami-naduva-glavolomno-smetkite-vi/43810 Crimes.bg
Нова вълна от импулсни измами надува главоломно сметките ви

 

Бъдете внимателни на кого отговаряте

 

От МВР предупреждават за нова вълна измами с импулсни телефони.

 

Обикновено ви позвънява непознат номер от държава, чийто код не ви е известен.

 

От силовото министерство съветват да обръщате внимание винаги на цифрите, с които започва номера. Ако видите, че той започва с +248 и +256 в никакъв случай не вдигайте, нито пък връщайте обаждането.

 

В случай, че направите тази грешка, то бъдете подготвени сметката за мобилния ви телефон да набъбне с поне 200-300 лева.

В дните от 5 до 8 март страната ни е станала обект на хиляди такива позвънявания. Прави впечатление, че обажданията са основно от Сейшелските острови, Уганда, Сенегал, Кипър и Буркина Фасо.

 

Ако вдигнете на някое от тези позвънявания, дори и да не попаднете на импулсен телефон, то трябва да знаете, че обикновено цената за минута разговор с тези страни стартира от 7-8 лева за минута.

Сумата ще ви бъде начислена директно в момента, в който отговорите на обаждането.

 

Целта на измамниците е да прикачат телефона ви към платен трафик, в резултат на което, както вече споменахме месечната ви сметка ще нарасне драстично.

В преобладаващата част от случаите жертви на такъв тип измама стават деца или пенсионери, които бързат да вдигнат, без да погледнат кой ги търси.

 

Източник: pik.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.