Google ще ни предупреждава при хакване

https://crimes.bg/analizi/google-shte-ni-preduprezhdava-pri-hakvane/34077 Crimes.bg
Google ще ни предупреждава при хакване

Символните пароли са най-уязвимите звена в защитата на потребителските профили. Хората често избират твърде слаби пароли или дори не осъзнават, че кодовете им вече са били хакнати и продължават да ги използват спокойно.

От скоро Google предлага услугат Password Checkup, която цели да помогне на потребителите в такива ситуации. Тя може да проверява паролите ими да предупреждава, ако те вече са били хакнати или пък са твърде слаби.

Има два варианта за използване на услугата. Първият е само за потребители на браузъра Chrome на Google. Те могат да инсталират добавката Password Checkup, която ще анализира в реално време потребителските имена и пароли, които потребителят въвежда във всеки сайт. Те ще се сравняват с базата данни на Google, в която компанията събира разпространявани в Интернет архиви на имена и пароли взети след хакерски атаки.

Ако попадне на компрометирани данни, услугата веднага ще изведе предупреждение на дисплея и ще обясни, че паролата е била хакната и трябва да се смени незабавно. Потребителят обаче решава дали да се вслуша в предупреждението или да го изтрие.

Google казва, че не събира имената и паролите, които потребителите въвеждат, а само ги сравнява с базата данни. Приложението събира единствено статистика за броя засечени компрометирани пароли, дали потребителят е сменил паролата и кои са засегнатите сайтове.

Вторият метод за използване на Password Checkup е достъпен за всички потребители, но е малко по-ограничен и изисква повече работа от тях. Той е достъпен от самия сайт на Google.

Трябва да се влезе с профил в Google, като след това на ръка да се въведат и запазят пароли, които потребителят иска да следи. От тук функцията може да следи ако паролите се появят в базата данни с хакнати профили. Освен това ще може да предупреди, ако самите пароли са слаби и лесни за разбиване от хакери и ще препоръча те да се сменят с по-добри.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.