Евелин Банев-Брендо изчезнал, МВР не го издирва

https://crimes.bg/analizi/evelin-banev-brendo-izcheznal-mvr-ne-go-izdirva/37405 Crimes.bg
Евелин Банев-Брендо изчезнал, МВР не го издирва

Евелин Банев-Брендо е напуснал България преди около 3 месеца независимо, че му бе наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка",както  и забрана да напуска страната.

От Върховната касационна прокуратура коментираха, че не е работа на държавното обвинение да следи изпълнението на мярката за неотклонение, а е задължение на съда, който я е наложил. От съда пък заявиха, че "подписка" означава, че Брендо трябва да се подписва в поделение на МВР.

На свой ред от вътрешното ведомство обясниха, че в техните задължения не влиза да следят за изпълнението на мярката за неотклонение.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че Евелин Банев-Брендо не е обявен за издирване,по простата причина, че не е имало такова искане, предаде БНР.

"Не бих искал по никакъв начин да коментирам решение на съд, на органи на съдебната система, в чието поле е разглеждането на този казус от няколко години. Доколкото разбрах делото е в съдебна фаза, на трета инстанция, определена мярка "подписка", лаконичен бе Вучков

Директорът на СДВР Марин Маринов допълни, че след като мярката за неотклонение на Банев е "подписка", последният е длъжен при промяна на посочения адрес, да уведоми съответно разследващия орган.

"До момента, в който той е бил с мярка "домашен арест" ние сме го контролирали съгласно процедурата. На 11 юли 2014 г. мярката е променена, съответно в деня е бил последният подпис, който той е положил при проверка от колегата, който е контролирал по местоживеене домашния адрес. До този мен ежедневно е контролирано лицето и то се е подписвало ежедневно до момента на промяна на марката за неотклонение", обясни той.

Брендо не единственият изчезнал от правосъдието

На 19 декември 2014 г., само часове след като Върховният касационен съд осъди на по 18 години затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов за убийството на студента Стоян Балтов пред столичната дискотека "Амнезия", двама от тях офейкаха без следа. Единствено Александър Данаилов бе открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно бе приведен в затвора в София. Другите двама са в неизвестност и до ден днешен.

През 2013 година, по същата схема точно преди да го вкарат в затвора, избяга осъденият за двойното убийство до дискотека "Соло" в София Илиян Тодоров. Той направи две видеопослания, в които настоява, че е невинен.

 

2012 г. пък изчезнаха и дупнишките бизнесмени Братя Галеви, които бяха осъдени на по 5 години за организирана група за рекет. И до момента местонахождението им е неизвестно.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.