Бившият съдружник на Гела го посочил като лидер на банда за убийства

https://crimes.bg/analizi/bivshiyat-sadruzhnik-na-gela-go-posochil-kato-lider-na-banda-za-ubiystva/37719 Crimes.bg
Бившият съдружник на Гела го посочил като лидер на банда за убийства

Вражда между двама бивши съдружници и роднини е в основата на акцията на МВР, която се проведе във Варна на 3 април т.г., стана ясно в Апелативния специализиран наказателен съд. Той разгледа миналата седмица мерките за неотклонение на разследваните.

Разработката срещу Иво Гела и групата тръгва от безпрецедентното интервю за известен вестник с Наско Ластика, който е и основният свидетел срещу Иво Иванов - Гела, негов бивш съдружник.

Ластика е подсъдим за отвличане и рекет и в продължение на 4 г. чака присъдата си на топло. Според адвокатите на задържаните при последната акция Радев е напуснал килията на 17 февруари - няколко дни след като е дал показания, уличаващи бившия му съдружник Гела и обкръжението му в убийства, разпространение на дрога, рекет, отвличания и други престъпления.

В друго интервю на въпрос дали Гела е във връзки с ВИС, Ластика отвръща, че както е близък с ВИС и Жоро Илиев, така е и със сикаджиите.

Това е третата подобна банда, разбита само за последните 3 месеца. В показанията на Радев и материалите по разследването се говори за убийството на издирвания от Интерпол Димо Русатев, отвличането на Рубин Коцев, взривове, наркотици, пране на пари. Според прокуратурата поредната група килъри е ръководена от Иво Гела, представител на ВИС-2 в морската столица в близкото минало и доверено лице на покойния Георги Илиев. Негов приближен бил Николай Иванов-Шванца, бивш любовник на вдовицата Мая Илиева. Ръководител на силовата бригада по показанията на свидетелите е Валентин Христов-Вальо Бандита, осъждан през 2010 г. за притежание на незаконно оръжие. Разследване на "24 часа" показва подробно връзките в бандата. 

И тримата от високото ниво на групата са обявени за издирване. Те успели да се покрият преди началото на акцията, точно както се случи и при разбиването на друга банда килъри от Варна в края на януари - на Радослав Калчев-Черния Роди. Той, Недялко Цветков-Чубака и Емил Александров още се издирват. След последната акция във Варна са задържани 6 души от организацията на Иво Гела, които след това са обвинени. От тях в ареста остават трима. Това са Красимир Бояджиев, Добрин Димитров и Юлиян Кръстев.

В петък те обжалваха мерките си за неотклонение, но магистратите прецениха, че трябва да останат зад решетките. Освен това вкараха в ареста и Красимир Лузев-Цопа, който също е разпознат от свидетелите Атанас Радев и Христин Хаджиколев като член на бандата. Занимавал се с отвличания, а след това и с разпространение на наркотици, печалбите от които отивали при Гела.

Без мярка е освободен Христо Илиев, познат като Ицо Розата. Под домашен арест е пуснат Гриша Динков. За него свидетелите разказали, че бил иконом и слуга на Иво Гела, негово доверено лице, което, освен че вдигало телефоните на боса, се занимавало с легалната му и нелегална дейност.

Според адвоката на Динков показанията “са общи приказки” и няма конкретни данни за извършено от клиента му престъпление. Динков се грижил за седмокласник, след като майката на детето паднала от 4-ия етаж и починала. 

Атанас Радев е подсъдим пред спецсъда за отвличане и принуда. Пострадалият от него е близък на Гриша Динков. При обиските няма намерени наркотици, оръжия, пари с неясен произход. Радев е споделял неприязън към Иво Иванов. Твърденията му са проверявани многократно от полицията във Варна. Давал е показания с цел да оправи делото срещу него.

Другият свидетел Христин Хаджиколев е негов съпроцесник по делото за отвличане, обясни защитникът на Гриша Динков. Според близките на обвиняемите Наско Ластика търсил свидетели след като е излязъл от ареста на 17 февруари, и дори им плащал, за да подкрепят показанията му. По делото има показания и на анонимни свидетели с номера 137 и 138.

Ластика и Хаджиколев се познавали от деца. И двамата са от Ямбол. От същия град е и Димо Русатев, който според свидетелите е убит от хората на Гела. От 2005 г. насам Русатев се издирваше заради убийството на софийския бизнесмен Явор Марков. На 3 май вечерта Марков е убит пред жилището си в столичния кв. “Овча купел”. Умира от кръвозагуба след удари с ножове. 

Разследването на криминалистите стига до трима души - Русатев, Стефан Трифонов и Иван Славов. Последният сега е подсъдим с Ластика и Хаджиколев за отвличането на управителя на дискотеката “Щастливият Викинг”. Вината на Славов и Трифонов не е доказана и те са свалени от издирване. Русатев обаче изчезва безследно. Още тогава една от версиите е, че издирваните за убийството на Явор Марков са наети от конкуренти на бизнесмена. Той е търгувал с петрол. 

Друго престъпление, което свидетелите свързват с групата на Иво Гела, е отвличането на Рубин Коцев от 2004 г. Корабният магнат е отвлечен на 17 март 2004 г. пред дома му във Варна. Тогава двама маскирани го спират на метри от къщата му, натикват го в кола и го откарват в къща, която той и до днес не може да посочи. Поискани са 2 млн. долара откуп, но похитителите получават 500 хил. долара. Освободен е след 9 дни в плен. Според показанията на Атанас Радев участник в това отвличане е Красимир Лузев, който в петък беше прибран в ареста след решение на Апелативния спецсъд.

Според адвоката му обаче за похищението над Рубин Коцев има двама други осъдени и клиентът му няма нищо общо с престъплението. Лузев е осъждан, но вече е реабилитиран. Следственото дело за отвличането на Рубин Коцев е възобновено на 4 април т.г., но не е приобщено към материалите за групата на Гела, Шванца и Вальо Бандита.

В показанията си свидетелите разказали и за престъпление, извършено над Веселин Жеков-Весо Полицая - единствения от спряганите за големи престъпни босове по морето, който още не е издирван тази година. То обаче било разкрито. Имало осъден, но той не бил сред обвиняемите по делото срещу последната група килъри и наркоразпространители.

В рамките на акцията по задържането е претърсен и домът на бащата на Николай Илиев-Шванца - бизнесмена Радко Иванов, но досега синът му не е открит. В къщата, която се намира на ул. “Нарцис” 11 в цветния квартал във Варна, избухва бомба на 5 октомври 2010 г. При взрива няма пострадали. Взривът е бил слаб, но въпреки това е образувано досъдебно производство.

По това време Николай Иванов-Шванца е гадже на Мая Илиева, вдовицата на покойния бос на ВИС-2 Георги Илиев. Три седмици по-късно избухва взрив и под колата на Шванца. Бодигардът му отключва тойотата с дистанционно и в този момент адската машина се задейства. Последствията за втомобила са откачена броня и спукана гума, но Шванца и гардът му са били далеч и се отървават без наранявания. Тези два случая също са присъединени към разследването на хората около Иво Гела.

От партньори и роднини до смъртни врагове

Свидетелят на прокуратурата Атанас Радев-Наско Ластика и посоченият от него за лидер на престъпната група Иво Гела са приятели и съдружници до 2010 г.

Радев живее на семейни начала със сестрата на Гела-Деница Иванова. Чрез нейна фирма Ластика влиза в съдружие с Иво Гела и варненския бизнесмен Ангел Дерменджиев (инвеститор и в местния завод за боклук) в голяма дискотека на Слънчев бряг. По думите му пред съда “Щастливият викинг” е конкуренция на друго заведение в курорта, което се контролирало от Младен Михалев-Маджо. Ластика дори съдействал за потушаване на конфликт между персонала на двете заведения във връзка с разпространяването на рекламни флайери.

През 2008 г. Иван Славов, който години по-рано е издирван за убийството на Явор Марков, е ранен в престрелка в дискотека “Малибу” на Златни пясъци. Тогава той работи за Иво Гела и иска от него обезщетение за възстановяването си. Гела отказал. По-късно Славов, Атанас Радев-Ластика и Христин Хаджиколев ще обвинят пред съда Гела за делото срещу тях, по което са следствени за отвличането на управителите на “Щастливия викинг” Стефан Цанков и Явор Пенев.

През 2009 г. Атанас Радев се занимавал с охраната и отчитането на оборотите от дискотеката, в която имал участие. Заподозрял единия от управителите Стефан Цветков, че краде пари от оборота. По това време Радев и Иво Гела все още били приятели. Предложил му да назначат за заместник-управител довереното му лице Христин Хаджиколев, който наскоро бил освободен предсрочно от затвора. Лежал е за убийство, извършено през 1995 г. Гела обаче отказал заради криминалното минало на Хаджиколев. Въпреки че били съдружници и близки, Гела и Ластика си дължали пари взаимно.

На 22 юни се срещнали в заведение, за да изяснят финансовите си отношения. Радев твърди пред съда, че Иванов го заплашил с пистолет в главата, за да му прехвърли ресторант. Двамата се сбили, а охраната ги разтървала. След това Атанас Радев вече нямал достъп до финансите от дискотеката в Слънчев бряг. Въреки това настоявал да получи своя дял от печалбата. Според негови твърдения пред съда на 12 август 2010 г. управителят на дискотеката Стефан Цанков доброволно му дал 100 хил. лв., а на следващия ден - още толкова. Според делото срещу Ластика и Хаджиколев обаче Цанков е отвлечен и заплашван, за да му даде 400 хил. лв. След това Радев заминава за Испания предвид конфликта му с Иво Гела. Според него - да търси пазари и възможности за бизнес, според прокуратурата - за да се укрие след отвличането на Стефан Цанков.

Наско Ластика е обявен за международно издирване и върнат в България през 2011 г. Оттогава до 17 февруари 2015 г. е в ареста. Твърди, че делото срещу него е манипулирано, а Иво Иванов е главният двигател. През 2014 г. Ластика е осъден на 15 г. затвор, другият свидетел срещу Иво Гела - Христин Хаджиколев, също, а Иван Славов получава 10 г. По делото има редица противоречия и присъдата е отменена, а делото върнато на прокуратурата за доразследване.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.