Ангел Личканов-Личкана може да получи 5 години затвор

https://crimes.bg/analizi/angel-lichkanov-lichkana-mozhe-da-poluchi-5-godini-zatvor/37512 Crimes.bg
Ангел Личканов-Личкана може да получи 5 години затвор

Пет години затвор може да отнесе подземният бос Ангел Личканов-Личкана заради блъснатото от него дете. Инцидентът стана вчера следобед недалеч от "Тримонциум" в Пловдив. Аверът на братята Васил и Георги Илиеви карал огромния си джип "Нисан", докато по тротоара са се движели три деца. Едно от тях, пробвало да пресече булеварда, се изпречва на пътя му. Заради високата скорост Личкана не успява да реагира навреме и следва удар. Личканов веднага вика линейка, която откарва пострадалото дете в болница. В същия момент на място пристигат и ченгетата. Пред униформените Личкана веднага започва разпалено да обяснява, че е абсолютно невинен.

Според версията му хлапето нарочно се е хвърлило пред джипа му, за да поиска обезщетение. Обясненията му първоначално са приети от ченгетата и след като алкохолната му проба се оказва отрицателна, е пуснат да си ходи. Последвалите разпити на свидетели и оглед на мястото на инцидента опровергаха версията на Личкана. Следите от удара показвали, че подземният бос не е съвсем невинен и той бе арестуван.

Повод за задържането му е и влошеното състояние на блъснатото дете. Според лекари хлапето, чиято самоличност още не е установена, е с тежка черепно-мозъчна травма и счупено рамо. Именно заради жестоките наранявания се очаква Личкана да бъде обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда на пешеходец. Според криминалисти, в случай че вината му бъде доказана, подземният бос може да отнесе до пет години затвор. И то ако детето остане живо, което според лекуващите лекари далеч не е сигурно. В случай че настъпи смърт, наказанието за Ангел Личканов може да е и още по-сериозно. Макар вина за инцидента да носи и внезапно изскочилото на пътя дете, Личкана трудно може да разчита на снизхождение от съда, коментират ченгета. Утежняващи обстоятелства са няколкото присъди, които той вече има.


Биография

Криминалната кариера на Ангел Личканов започва още през 90-те години на миналия век. Дълго време той гравитира около групировката ВИС-2 и дори се прочува като близък приятел на босовете Васил и Георги Илиеви. През декември 2005 година Личканов е осъден на 10 години затвор по обвинение за изнудване на бизнесмена Васил Пиронков. Личкана поискал от бизнесмена 200 хиляди долара, за да няма проблеми с него. Пиронков подава жалба в РЗБОП - Пловдив. Мафиотът пада в капана на ченгетата, след като всеки ден звъни на изнудвания да го пита дали е събрал парите.

Уговаря среща на Пиронков със свой човек, който трябва да вземе част от парите. Ченгетата са наясно със схемата и закопчават пишман рекетьора, който изпява шефа си. Личкана надушва, че е разкрит, и една година се укрива от разследващите. В крайна сметка е арестуван и предаден на съда. По време на разследването и на съдебния процес Ангел Личканов заплашва с убийство съдийката от Пловдивския окръжен съд Галя Георгиева. 

Едва излязъл от затвора, Личкана отново се връща към подземния бизнес, спомнят си ченгета. Той веднага започва да обикаля из Пловдив с огромна охрана, а името му е забъркано в десетки инциденти. При един от тях подземният бос пребива стоматолозите Станислава и Димитър Дюлгерови. Медиците, които са брат и сестра, си навлекли гнева на Личкана след забележка, че джипът му е спял пред заведение и е запречил движението по улицата. Заради инцидента подземният бос отнесе рекордната присъда от 2 години и четири месеца.

Покрай подземния бизнес Ангел Личканов става мишена и на два атентата. През 2000 година неизвестен килър го издебва пред дома му в Пловдив. Убиецът изчаква Личкана да слезе от колата си и започва да гърми с автомат по него. Един от изстрелите уцелва мафиота в шията, но той оцелява. По-късно подземният бос обявява награда от 50 хиляди долара за главата на стрелеца.

При друго покушение неизвестни бандити подпалиха джипа на Личкана. Тогава в Пловдив се коментираше, че атентатът е знак от друг подземен бос заради рекет на негови близки от бандата на Личканов.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.