Вижте кой влиза в новия проектокабинет!

https://crimes.bg/vodeshha-tema/vizhte-koy-vliza-v-noviya-proektokabinet/28283 Crimes.bg
Вижте кой влиза в новия проектокабинет!

Цял уикенд „Продължаваме промяната“ редят проектокабинета „Василев“. В събота ПП се срещнаха с лидерите на левицата и „Демократична България“, а днес разговорите са с отцепниците от партията на Слави Трифонов.


Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че екипи на всяка от трите формации ще изготвят програма за 6 месеца с приоритети и законодателна рамка.


Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък бе категоричен, че е важно страната да се стабилизира, да се излъчи управление и това да стане с първия мандат и добави, че трябва да се подходи отговорно и да се предотвратят четвърти предсрочни избори в рамките на няколко месеца.


Кой ще влезе в новото правителство?


Както стана ясно в петък, досегашният финансов министър Асен Василев е кандидатът на „Промяната“ за министър-председател. Все още обаче не се знае дали предшественикът му Кирил Петков ще остане в новия кабинет. В медиите се появи информация, че не е изключено той да стане финансов министър. Вевести.бг припомня, че в служебното правителство на Румен Радев Петков беше министър на икономиката. Така че не е изключено и сега да заеме този пост.


За финансов министър пък сериозно се спряга името на досегашния шеф на НАП – Румен Спецов, който отбеляза сериозни рекорди в приходната агенция.
Вече е сигурно, че Николай Събев няма да е министър на транспорта. За тази позиция е предложен неговият бивш заместник Стоян Новаков, който е експерт по морско дело и е работил и към Европейската комисия (ЕК). Новаков бе зам.-транспортен министър едва четири месеца и бе освободен.


Най-вероятно Радостин Василев ще остане на поста министър на спорта. Вевести.бг припомня, че след като Слави Трифонов „изтегли“ министрите си от кабинета „Петков“, Василев и още шестима депутати напуснаха ИТН.


Според различни информации двама от отцепниците от партията на Слави Трифонов ще бъдат предложени за министри съответно на енергетиката и на регионалното развитие.


На своя пост ще остане вътрешният министър Бойко Рашков.


За министър на правосъдието в проектокабинета „Василев“ се говори, че спрягат ново лице – столичния адвокат Екатерина Димитрова.


 
Тя е юрист от повече от 20 години, представлявала е едни от най- известните хора в държавата, два пъти е била Адвокат на годината и два пъти – носител на приза Адвокат в медиите, който се връчва за най-много спечелени медийни дела.


Вевести.бг припомня програмата, по която ще работи и преговаря с евентуални бъдещи коалиционни партньори при формиране на нов кабинет. От партията изреждат осем точки, по които бъдещо правителство ще трябва да поеме „неизменен ангажимент”:


Решителни стъпки в борбата с корупцията – приемане на закона за новата антикорупционна комисия с разследващи функции и избор на г-н Бойко Рашков за неин председател, както и приемане на нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения и корупция;


Промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор, който закон ще бъде представен от Министерство на правосъдието до дни;


Приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които закони ще дадат възможност България да започне усвояването на 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, модерни класни стаи, енергийно ефективни домакинства и др.;


Промени в Закона за обществените поръчки и сключване на споразумението за новия пакет европейски оперативни програми за периода 2021-2027 на стойност 3,7 млрд. лв. и осигуряване на тяхното изпълнение по прозрачен и законен начин;


Довършване на Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони, който ще осигури на селскостопанските ни производители 16 млрд. лева;


Осигуряване на енергийна диверсификация чрез довършване на гръцката газова връзка, за да получаваме евтин газ от Азербайджан


Избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи като КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда у нас и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки и услуги;


Обособяване на агенцията по горите като независима държана агенция, към която да преминат всички горски стопанства; спиране на злоупотребите в горските стопанства и на престъпленията спрямо българската гора.


Източник: vevesti.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.