Според карта в „Первый канал“ Русия е унищожила украински морски дронове близо до Варна и Бургас

РФ предприема все по-дръзки и безразсъдни агресивни действия, които могат да засилят напрежението в Черноморския регион и да я вкарат в пряка военна конфронтация с НАТО

https://crimes.bg/vodeshha-tema/spored-karta-v-pervyy-kanal-rusiya-e-unishtozhila-ukrainski-morski-dronove-blizo-do-varna-i-burgas-4/114187 Crimes.bg
Според карта в „Первый канал“ Русия е унищожила украински морски дронове близо до Варна и Бургас

РФ предприема все по-дръзки и безразсъдни агресивни действия, които могат да засилят напрежението в Черноморския регион и да я вкарат в пряка военна конфронтация с НАТО

Според руски канали в Телеграм Русия е унищожила трите украински безпилотни катера в Черно море на 340 км от Севастопол. От картата, публикувана от канала на руската телевизия "Первый канал", се вижда, че това се е случило по-близо до Варна и Бургас, отколкото до руския черноморски град. 

Москва обяви, че Киев е извършил терористична атака срещу руски транспортни кораби, които са били екскортирани от двата кораба на Руския Черноморски флот "Сергей Котов" и "Василий Быков", които са изпълнявали задачи по контрол на корабоплаването на 340 км югозападно от Севастопол.

"Украйна се опита да атакува руски цивилни плавателни съдове в Черно море с безпилотни катери, но руските военноморски сили откриха и унищожиха своевременно нападателите", съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. И уточни, че след това "Сергей Котов" и "Василий Биков" са продължили да изпълняват задачите си - да патрулират в района и да контролират навигацията.

Киев отрече да е атакувала цивилни плавателни съдове в Черно море и ги нарече "измислици".

"Без съмнение тези изявления на руските представители са измислени и не съдържат и капка истина. Украйна не е атакувала, не атакува и няма да атакува цивилни плавателни съдове или каквито и да било други граждански обекти", заяви за Ройтерс Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Информацията за инцидента не може да бъде потвърдена от независим източник, но след като Москва се оттегли от зърнената сделка, тя обяви, че няма да допусне кораби до украинските пристанища.

В стремежа си да парализира износа на украинска селскостопанска продукция по море Русия предприема все по-дръзки и безразсъдни агресивни действия, които могат да засилят напрежението в Черноморския регион и да я вкарат в пряка военна конфронтация с НАТО, сочи анализът от заседанието на съвета на НАТО-Украйна, проведено в Брюксел миналата седмица.

По-рано Руската федерация изпратиха публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България.

"Новата руска зона за предупреждение в Черно море в рамките на изключителната икономическа зона на България създава нови рискове за неправилни преценки и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването", бе заявено след срещата.

"Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни - докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневния срок на нотификацията на Русия изтече на 29 юли и бе удължена с още 10 дни", каза в края на миналата седмица военният министър Тодор Тагарев.

А днешният инцидентът в Черно море се случва близо до България.

Според Част V на Конвенцията за морско право на ООН от 1982 г. изключителна икономическа зона (ИИЗ) е пространство непосредствено отвъд простиращото се на 12 морски мили (или 22 километра) териториално море, в което действа специфичен правен режим. То не може да достига до повече от 200 морски мили (или 370 километра) от изходната линия, от която започва измерването на териториалното море.

Москва вече нанесе ракетни удари по пристанището на украинския град Рени, намиращо се на река Дунав и само на около 200 метра от територията на натовска Румъния.

"Тази война превърна част от Черно море в зона на конфликт. Ракетите, изстрелвани от руските бойни кораби, визират и цели, удрят градове и елементи на гражданската инфраструктура в Украйна, убивайки невинни хора и излагайки на опасност милиони украински граждани. Видяхме наскоро, че тези удари визират и цели, намиращи се много близо до Румъния, а вие като оператори на зенитни ракети разбирате много добре естеството на тези рискове", заяви румънският министър на отбраната Анджел Тълвар, който участва днес в церемония по повод 50-годишнината от създаването на Първа бригада Ракети земя-въздух "Ген. Николае Даскалеску". Той подчерта, че Румъния е част от най-силния военно-политически алианс в света, а този статут предоставя "най-важните" гаранции за сигурността в цялата й история. "Драматичният опит на Украйна ни показва и че отбраната започва от вкъщи", добави Тълвар.

Източник: dir.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.