Скандал! Борис Бонев бесен на ПП-ДБ! Разпъват ли чадър над Николай Хинтоларски, който прибра 62 млн. лв. от НАТО и още 73 млн. за софийските лампи?

Лидерът на “Спаси София” влязъл в остър конфликт с Кирил Петков и Христо Иванов заради опит да смачкат проверките на ДАНС и КПКОНПИ срещу “Лог Сиберия”

https://crimes.bg/vodeshha-tema/skandal-boris-bonev-besen-na-pp-db-razpavat-li-chadar-nad-nikolay-hintolarski-koyto-pribra-62-mln-lv-ot-nato-i-oshte-73-mln-za-sofiyskite-lampi-3/131472 Crimes.bg
Скандал! Борис Бонев бесен на ПП-ДБ! Разпъват ли чадър над Николай Хинтоларски, който прибра 62 млн. лв. от НАТО и още 73 млн. за софийските лампи?

Лидерът на “Спаси София” влязъл в остър конфликт с Кирил Петков и Христо Иванов заради опит да смачкат проверките на ДАНС и КПКОНПИ срещу “Лог Сиберия”

Бесен скандал е на път да се разгори в коалицията на “добрите сили”, а Борис Бонев заплашвал да напусне малката сглобка в дясно, издадоха хора от кухнята на ПП-ДБ и “Спаси София”. Ябълката на раздора между партньорите бил бизнесменът с меко казано спорна слава Николай Хинтоларски и регистрираното в столичния жк “Люлин” дружество, притежавано от него - “Лог Сиберия”.

 

В края на януари 2022 г., Бонев подаде сигнал в прокуратурата срещу скандална обществена поръчка за “златни” лампи, която благодарение на дебелите си контакти в Столична община, бизнесменът спечели. По същото време тогавашният премиер Кирил Петков гръмко обяви, че ще сезира ДАНС, АДФИ, МФ и КПКОНПИ за далаверата. В допълнение Министерството на отбраната на Тагарев също трябваше да погне бизнесмена за друга, не по-малко неприлична поръчка по линия на НАТО. Е, две години по-късно, нито една институция не се е произнесла срещу Хинтоларски, той продължава юнашки да усвоява бюджетни, европейски и натовски пари, а ортаците на “Спаси София” във властта се правят на приятно разсеяни за гешефтите на лицето, срещу което единствен Бонев дръзна да скочи.

 

Но нека караме по ред.

 

На 31 януари 2022 г., лидерът на “Спаси София” огласи чудовищна далавера в Столична община по повод търг за монтиране на улично осветление. При бюджет от 6 милиона лева за нови лампи, фирмата-фаворит - въпросната "Лог Сиберия", собственост на Николай Хинтоларски, би направила 1043 лампи с единична цена 5755 лева. Прекият й конкурент -  "Улично осветление" пък е заявила, че би направила 3781 нови лампи при единична цена 1587 лв. Бонев разясни, че Столична община се е готвила да плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните.

 

Сигналът му буквално отвори Кутията на Пандора, а от нея лъсна, че фирмата на Хинтоларски е в схемата с конкурсите за публични средства още от 2008 г., като влиза с шут на "Московска" 33 с проект за улично осветление на каре в центъра на града за близо 100 бона. От там нататък започват и големите й поръчки.  Тя става монополист по отношение на избора на общината за ремонта и поддръжката на уличното осветление в почти всички софийски квартали. Следва настъпването на Хинтоларски и към други градове - Раковски, Априлци, Малко Търново, както и към други сфери на дейност, включително доставка на медицински консумативи за болници и поддръжка на мрежите на агенции в това число и в дирекцията за гражданско въздухоплаване. 

 

В началото на 2012 г. "Лог Сиберия" става изпълнител и на изграждането на осветлението по новата тогава магистрала "Люлин". Проектът е за 2 милиона лева без ДДС за 19 километра лампи. Иначе казано, там един километър с вдигнати стълбове за осветление е струвал на хазната над 105 хиляди лева. По-късно фирмата става изпълнител и на проекти в летищата в София, Варна и Бургас, като междувременно прави консорциум с още една на име "Инос-1", с който също печели редица обществени поръчки. През 2015 г. фирмата в сдружение с още няколко печели и най-апетитния си проект - тъкмо за изграждане на уличното осветление на София, а сумата, платена от възложителя, е за 8 милиона лева без ДДС.

 

И това е само върхът на айсберга, защото освен в Столична община, “Лог Сиберия” работи доста “успешно” и с Министерството на отбраната, където според наши източници го лансирал Михаил Иванов - тайнствена фигура, която през последните поне 15 години посочва кой да печели обществените поръчки при военните. Според сайта “Народ”, Николай Хинтоларски (най-вероятно в тандем с “Мишо”, както е по-известен Иванов), е захлебил яко по линия на НАТО. Бруталната далавера за 62 милиона лева по проект на Алианса е била пробутана с подписа на бившия военен министър Красимир Каракачанов.

 

Цялата схема е завъртяна около Проект 3PL31002 за ремонт на резервоари за съхранение на горива в поделение 42 700 в Сливен по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).

Обществената поръчка е с обявена стойност 51 млн. лева без ДДС, т.е., точно 61,2 млн. лв. При внимателно разглеждане на тръжния документ е установено, че проектът е направен така, че на изискванията да отговаря точно определен участник, а всички останали в търга да бъдат отстранени. На конкретни изисквания се оказва, че отговаря само „Лог-Сиберия“ ЕООД, за която е изработено и проектното задание, за да отпаднат всички конкуренти на въпросната фирма. По същата схема през последните години консорциумите с участието на „Лог-Сиберия“ ЕООД спечелиха проекти за милиони левове, включително финансирани от НАТО, пише “Народ”. За капак военният министър Красимир Каракачанов, наречен подигравателно от народа Шкембе войвода, сам избрал проектантска фирма, която да направи проектната разработка. Всичко това води до драстично нарушение на правилата на конкуренцията, което пък може да застраши финансирането на проекта заради компрометираната обществена поръчка. Затова подателят на сигнала Петър Николов от Сдружение на българските търговци настоява да се спре международният търг и неговото повторно стартиране при стриктно спазване на изискванията на документа на НАТО.

 

Друг предшественик на Каракачанов в МО - Ангел Найденов, отново с посредничеството на “Мишо”, харизал още по-солиден контракт на “Лог Сиберия”, припомнят медийни публикации. Той дори бе разследван от военното министерство за далавера с пари на НАТО.

Повод за проверката бе одобрен от Найденов договор за ремонт на писта на военното летище Безмер край Ямбол. В изпълнението ключова роля има друг добре познат червен другар, а резултатите са повече от видими – тоест нулеви. Само пет години след края на строителните дейности, настилката вече е започнала да се разпада, разкри бившият военен министър Димитър Заков.

 

Близки до него коментираха, че в мирно време авиобазата в Безмер е дом на щурмовите самолети СУ-25.

При усложняване на обстановката, както е в момента заради войната в Украйна, авиобазата трябва да се превърне в една от ключовите опорни точки на южния фланг на НАТО. Според плановете военното летище трябва да приема както изтребители, така и транспортни самолети с войници и оборудване за разположената наблизо американска база на полигона в Ново село.

 

Още през 2012 година стратегическото значение на летището е оценено подобаващо. Военният комитет на НАТО взема решение за модернизацията му.

Съгласно плана настилката на пистата трябва да бъде подменена и удължена до 3 000 метра (в момента е 2 500 м.).

В двата края трябва да се изградят места за обръщане не тежки транспортни самолети с дължина 150 метра. Отделно от това е планирана и доставка на ново осветление, което да осигурява безпроблемна работа през нощта.

 

Ремонтът на Безмер е добавен веднага към програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Финансирането, което е одобрено е в размер на 32 364 925 хиляди лева, от които 7 387 000 лева идват от програми на Министерството на отбраната и 54 977 923 лева от общите фондове на НАТО.

Докато се точи документално процедурата, пада първото правителство на Бойко Борисов и на власт идва кабинетът на Пламен Орешарски, в който за военен министър е избран мъжът на Мая Манолова – Ангел Найденов. Именно той е натоварен със задачата да довърши усвояването на НАТО-вските средства.

 

След обявен конкурс, в който според запознати има доста съмнителни неща, е избран консорциум „Еърпорт-Безмер“. При провеждането на процедурата са били подавани редица сигнали за нередности. Въпреки това в началото на 2014 г. Ангел Найденов одобрява договора.

 

Ключов фактор в консорциума, натоварен да ремонтира военната база, е фирмата на червения депутат Стоян Проданов “Техностройинженеринг 99“, която ремонтира и самата писта. Ямболският социалист отдавна е известен с интересите си към усвояване на държавни милиони. Преобладаващо договорите му, са меко казано скандални, отбелязват негови колеги. Друг ключов фактор там е отново скандалната „Лог Сиберия“. Военни издават, че дори и нагласена, поръчката нямаше да е толкова скандална, ако бе изпълнена правилно. Само няколко месеца след изпълнението, обаче, първите дефекти вече са факт. Те са регистрирани още през 2016 г.

 

Бърза справка в Търговския регистър сочи, че собственикът на “Лог Сиберия” притежава множество дружества, кое от кое по-интересни. Такава е Голдън Плейс, с капитал 1 521 000 лв., както и строителната Драгалевци Пропърти. В портфолиото му фигурирало и македонска фирма, с която произвеждал продукти от канабис, твърдят запознати. Любопитство предизвиква въпросът дали парите от поръчките не се препират през останалите компании на Хинтоларски, но това е в сферата на разследващите органи.

 

Тази и други подобни далавери, в които деен участник е Николай Хинтоларски, били предадени на предпоследния военен министър Тодор Тагарев, но и той го изиграл приятно разсеян, правейки си оглушки за престъпленията в повереното му ведомство.

 

В светлината на подобно грозно потулване на толкова явни корупционни практики, е логично известният с идеализма си Борис Бонев да се изплюе върху коалиционните си партньори и да ги остави да се пържат в казана на собствените си грехове, прогнозираха негови симпатизанти от “Московска” 33.

Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.