Провалена сделка за $1 млн. с Карлос Насар подпалила скандала в щангите

Ариф Маджид и Иван Иванов се скарали как да делят парите

https://crimes.bg/vodeshha-tema/provalena-sdelka-za-1-mln-s-karlos-nasar-podpalila-skandala-v-shtangite-3/126743 Crimes.bg
Провалена сделка за $1 млн. с Карлос Насар подпалила скандала в щангите

Ариф Маджид и Иван Иванов се скарали как да делят парите

Неосъществена сделка за над 1 милион долара с трансфер на щангиста ни Карлос Насар в Бахрейн е подпалила скандалите в щангите. Това се говори в кулоарите на Федерацията по вдигане на тежести, където в момента се вихрят афери с подкупи и злоупотреби. 13 клуба вече поискаха нови избори и оставка на шефа на щангите Ариф Маджид, който е и обвиняван и затова, че пръснал над 200 000 лева държавни спортни пари, дадени на федерацията, за лични нужди.

 

Твърди се, че скандалът почва през миналия юни, когато Ариф Маджид отива на международно състезание в кубинската столица Хавана, макар и там да няма българско участие. По-важна му била срещата с Ешак Ебрахим Ешак, президент на Федерацията по щанги на Бахрейн.

 

Двамата трябвало да договарят начина, по който най-добрият ни тежкоатлет Карлос Насар да бъде продаден от България в островното кралство в Персийския залив. Според мълвата цената щяла да надхвърли 1 милион долара. Срещу тях Насар трябвало да вдига за Бахрейн на световното първенство, което ще е през декември в тамошната столица Манама.

 

Въпросният шампионат се явява първото подобно международно спортно събитие въобще, което ще се организира на територията на архипелага в Персийския залив. Тъй като Бахрейн няма състезатели от световна класа, шансовете за златен медал са пренебрежително малки. Но ако купят Насар, поне една шампионска титла им е в кърпа вързана.

 

Срещата на Маджид с 4-членната делегация от Бахрейн се провела на 13 юни в Хавана. Интересното е, че шефът на българските щанги замитал тайно за Куба, без знанието на никой от управата, но на разноски на федерацията с билет от близо 5000 лева. Според слуховете двамата с Ешак се договорили за трансфера, който трябвало да стане веднага след олимпийските игри в Париж през август. Оставало само да се парафира сделката.

 

Карлос Насар 

След завръщането си в София Ариф Маджид разказал на треньора на националния отбор Иван Иванов какъв алъш-вериш се пече за Насар. Само че накрая двамата се скарали. Не е ясно по какъв въпрос не са се разбрали. Най-вероятно иде реч за подялбата на плячката от трансфера и кой какви пари ще вземе.

 

В крайна сметка Иванов се обявил против и отношенията между двамата съвсем се влошили. А точно Иванов докара навремето сириеца да поеме вдигането на тежести.

 

Няколко месеца по-късно, в края на декември, гръмна скандалът с подкупите в щангите. По жалба на Ариф Маджид бяха арестувани Иван Иванов и синът му, който носи същото име. Според обвиненията Иванов получил от сириеца 60 000 лева в белязани банкноти, които да предадат на високопоставени лица в спортното министерство, сред които дори зам-министърката на спорта. В ролята на куфарчето трябвало да влезе Иванов-младши, който работи като експерт във ведомството.

 

Срещу това федерацията си гарантирала държавни 1,2 млн. лева за европейското в София през февруари. Иванови бяха арестувани, а след разпит – освободени. Говори се, че на разпита баща и син не са казали абсолютно нищо и предпочели да мълчат по съвет на адвокатите си.

 

Шефът на щангите Ариф Маджид е обвинен в присвояване на държавни пари 

Маджид на свой ред се оказа обвинен, че прахосал за лични нужди над 200 000 лева от парите на федерацията. Става въпрос за средства, които са от държавната субсидия и подлежат на отчет пред спортното министерство. След като беше избран през март 2023 година за президент на щангите, Маджид получил и спесимена да се разпорежда със сметката и банковата карта на федерацията. Само че не давал никакъв отчет колко и за какво се харчи, нито представял извлечения.

 

Накрая секретарят и доайен на централата доц. Димитър Димитров, известен още като Бат Фигьо, успял с триста зора да получи извлечения от банката за последните три месеца. В тях се натъкнал на изумително прахосване на пари. Над 30 000 лева за хотели, 1800 лева за пури, както и трансфери на пари от сметката на федерацията в личната на Маджид.

 

Колко и какво е харчено от месец март насам, не се знае. В същото време върху сметката имало запор за 80 хиляди лева, тъй като не били плащани наеми, услуги и др. На заседание на управата Маджид казал, че това били представителни разходи и ще върне парите. Дори вече превел 40 000 лева. Затова опозицията в щангите вече е сезирала Районната прокуратура в София за длъжностно присвояване в особени големи размери.

Източник: Уикенд,  crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.