Наследник на силовата групировка ВИС-2 оставя Шумен без вода

От фирмата доставчик на електроенергия твърдят, че ВиК не си плаща, а те контрираха, че им надписват сметките

https://crimes.bg/vodeshha-tema/naslednik-na-silovata-grupirovka-vis-2-ostavya-shumen-bez-voda/110561 Crimes.bg
Наследник на силовата групировка ВИС-2 оставя Шумен без вода

От фирмата доставчик на електроенергия твърдят, че ВиК не си плаща, а те контрираха, че им надписват сметките

Сянката на някогашната всемогъща групировка ВИС-2 изплува близо 30 години след екзекуцията на основателя й Васил Илиев и наследникът му и негов брат Георги, който десетилетие по-късно също стана жертва на килъри.

 

В това се убедиха не само представители на конкурентна групировка, а и хората от област Шумен, които в сряда сутринта побързаха да се измият и да вземат душ, уплашени от новината, че може да им е за последно. Повод за паниката стана информацията, че започва поетапно спиране на електрозахранването в съоръженията на ВиК-Шумен заради натрупани огромни задължения към доставчика на електроенергия фирма „Кумер“, чийто собственик е първи братовчед на висадижиите – Йордан Илиев.

 

След като помпените станции останат без ток, безводие ще мъчи стотици хиляди абонати в общините Шумен, Велики Преслав, Нови Пазар, Хитрино, Каолиново и Венец. Фирмата-доставчик на ток била принудена да дръпне шалтера заради натрупани задължения за над 1 млн. лв.

 

Шуменското водно дружество отдавна се е сдобило със славата на черна дупка, в която потъват безследно десетки милиони. Хората в областта плащат една от най-скъпите води в страната, но тамошното ВиК все е на загуба. През годините фирмата бива оглавявана от няколко управители, близки до шуменски кмет Любомир Христов. Вместо намаляване на загубите при преноса на вода и подобряване на качеството й, всички те се заемат с широк замах с усвояването на еврофондовете. Заради опорочени обществени поръчки за ремонти отнасят многомилионни глоби.

 

От ВиК се жалват, че фирма „Кумер“ им е начислила незаконна надбавка върху цената на електроенергията. Докато се изясни кой крив и кой прав, жителите на шуменска област са заплашени да се върнат в средновековието, когато единственият източник на вода за пиене и хигиенни нужди, са кладенците или близките реки и поточета.

 

Това далеч не е първият сигнал за безобразията, извършвани от доставчика на ток. През 2021 г. от фирмата се оплака тогавашният шеф на националното радио Андон Балтаков, който обяви, че без никакво предизвестие и основание, частникът им е вдигнал цената от 99.61 лв. на 149.42 лв. за мегаватчас.

Подобни сигнали за произвол от страна на „Кумер“ има още много – от общини и държавни фирми. Макар за нередностите многократно да е алармирана и прокуратурата, резултатът е нулев.

 

И как да има резултат като Йордан Илиев е известен с добрите си контакти с ъндърграунда, прокуратурата и знакови политически партии. За Илиев се твърди, че управлява голяма част от богатството на ВИС-2, създадена от братовчедите му Васил и Георги. Неизкласилият медик е част от силовата групировка още от зората й като задачата му е да управлява легалния бизнес на клана. 

Така той набързо поема управлението на фирмите „Волф“ и ДИТЦ чрез които висаджии дълго време отговарят за събирането на столичния боклук. И това далеч не са единствените му контакти със Столична община.

 

Друга от фирмите – „МТК Груп“ се прочу покрай скандала с концесионирането на линиите на столичния градски транспорт. Вместо чрез конкурс, линиите били предварително разпределени между няколко фирми със знанието на общината. Договорите с частни компании предвиждат столична община да им плаща по 3.50 лв./км. пробег, което е почти 50% по-високо от тази на общинското дружество. Изтекъл запис доведе до оставката на тогавашния зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов , която бе приета от тогавашния столичен кмет Бойко Борисов.

 

След скандала от общината отказаха да сключат договор с „МТК Груп“, макар фирмата поне по документи да си е спечелила редовно конкурса. След серия спечелени дела през 2016 г. Йордан Илиев принуди общината да му даде за обслужване 16 линии, а в замяна получи колосалните 141 млн. лв.

 

Именно по времето, в което тече транспортната драма е разстрелян и Георги Илиев, а създадената от него и брат му групировка започва да се трансформира в легална бизнес империя едно от лицата на която става братовчед им Йордан Илиев.

Той става собственик на десетки слънчеви централи и ВЕЦ-ове за отрицателно време, които са купени или построени срещу стотици милиони левове. От там до търговията с електроенергия има само една крачка. Друг е въпросът дали фирма „Кумер“ спазва правилата или надписва сметките на клиентите си, както се оплакаха от ВиК-Шумен.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.