Изненада: Тестват полицаите за дрога с несертифицирани тестове

https://crimes.bg/vodeshha-tema/iznenada-testvat-policaite-za-droga-s-nesertificirani-testove/27485 Crimes.bg
Изненада: Тестват полицаите за дрога с несертифицирани тестове

Скандалът около тестването на полицаите за наркотици се разраства. Оказва, че използваните тестове, които вече дадоха положителен резултат за няколко полицаи от бургаската дирекция са без сертификат. По тях липсва задължителната маркировка за качество CE, която трябва да я има на всяка вносна стока.


Дори Драгчек 3000 се използва в този си вид от поне 3 години, като към момента не е ясно колко шофьори са били тествани с него и колко положителни проби е дал. Липсва официална статистика колко от отчетените от този тип тест проби са потвърдени после в сертифицирана лаборатория.


Наблюдава се друга практика – полицията получава тестовете като дарение от общините, същият е и случаят с дирекцията в Пловдив, която през 2020-та е получила 1035 тества от община Пловдив.


Остава въпросът дали на този факт се дължи завишения брой заловени водачи след употреба на наркотици. Доста стряскаща е статистиката за България в сравнение например с Полша и Русия. У нас 1 на 400 проверени шофьори са положителни за употреба на наркотици, в Русия е 1 на 10 000, а в Полша е едва 1 на 30 000. Това води до извода, че или тестовете са доста неточни или при нас е масово явление шофирането след употребата на упойващи вещества.


Източник: lupa.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.