Кой упои Тодор Живков на 10 ноември?

https://crimes.bg/uncategorized/koy-upoi-todor-zhivkov-na-10-noemvri/27388 Crimes.bg
Кой упои Тодор Живков на 10 ноември?

На 10 ноември преди 33 години, бе гласувано оттеглянето на Тодор Живков от поста генерален секретар на БКП. На пленума той гледаше като същински абдал – с увиснало чене, празен поглед и влажни, празни очи.


Мнозина дори оприличават начина, по който е изглеждал Тодор Живков на 10-тоноемврийския пленум като ударен с мокър парцал. Те дори подозират, че личната му медицинска сестра – майор Ани Младенова го била дрогирала с голяма доза транквиланти. Тя обаче категорично отрича тези упреци.


Младенова разправя, че на него ден отишли с Милушев и Тодор Живков в апартамента му в Бояна на обяд. Тъй като Живков не пипнал нищо, тя се притеснила. Малко след това той решил да се оттегли за следобедна дрямка, като я помолил за половин таблетка лексотан. Младенова твърди, че той всяка вечер ползвал приспивателни и няма как половин таблетка да го е упоила до такава степен, че да изглежда неадекватен.


Три дни след своя високопоставен пациент Тодор Живков, самата тя също бива уволнена. Заради близостта й с Тато била изгонена от Управление „Безопасност и охрана“ и Правителствена болница още на 13 ноември. Наложило се да започне работа в Инфекциозна болница.


Предполага се, че бай Тошо е гледал така неадекватно по време на пленума, тъй като очаквал, че Петър Младенов ще го засипе с повали и ще изтъкне заслугите му за развитието на социализма. Вместо това той получил сериозни критики за управлението си.

Невъзможно е при такова жестоко порицание Бай Тошо да не изглежда слисан, дезориентиран и изгубил самообладание.


След преломния пленум, Тато не паднал съвсем от власт. Останал в продължение на цяла седмица председател на Държавния съвет (президент). Освобождаването му от президентската длъжност се случило едва на 17 ноември в парламента.


Славчо Трънски дръпнал убийствена реч от микрофона на трибуната на НС. Освен всичко друго, той отбелязал, че Тато не търпял край себе си хора с по-голям актив от неговия или по-популярни от него. Бил воден от максимата „Разделяй и владей“. Не се свенял и да си приписва фалшиво героично минало.


След края на опустошителната реч на Трънски, се провело гласуване посредством вдигане на ръка. Всички присъстващи били „За“ уволнението на Тодор Живков. С почти пълно единодушие било прието и решението Младенов да оглави Държавния съвет.


В периода между 10 и 17 ноември, Живков провел сондаж сред съпартийците дали биха го подкрепили, ако направи контрапреврат. Действията му обаче стигнали до ушите на „реформаторите“ в БКП – Младенов, Луканов и Добри Джуров. Те изпратили лично Пенчо Кубадински да му скръцне със зъби. Мустакатият член на Политбюро предупредил Живков да мирува, че иначе ще направи голяма беля.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.