Рекорд на вота! Гласът удари 300 лева, ето къде

https://crimes.bg/kriminalno/rekord-na-vota-glasat-udari-300-leva-eto-kade-3/120525 Crimes.bg
Рекорд на вота! Гласът удари 300 лева, ето къде

През този изборен тур бяха отбелязани няколко случая на недобре подготвени секционни комисии, които дори не поставили печат върху машинните бюлетини. В случай, че този проблем наистина се окаже значим, ние считаме, че тези бюлетини трябва да бъдат считани за валидни поради обществения интерес и голямо значение. Това беше коментарът на Никола Тулечки, който е наблюдател от организацията "Обединение за честни избори" (ОЧИ).

Регистрирана е слаба активност в районите с по-голяма вероятност за изборни машинации и проблеми. Ние очаквахме по-голяма избирателска активност, например в градовете Самоков  и Сливен.

МВР показа по-голяма активност в сравнение с миналите избори и се предприемат активни действия срещу купуването на гласове, като са били задържани и няколко лица, но е нямало сериозни последствия за тях.

Въпреки това, цената на глас се е увеличава значително: Имало е сигнали за суми от 200 лв. в Родопите, а някъде дори се споменава за 300 лв. Това е сериозно увеличение на цената на гласа.

„ОЧИ“ заявиха, че ще анализират данните от ЦИК и ще изготвят списък с всички нередности.

Има основания за критика към организацията на тези избори, поради събитията от миналия петък, които компрометираха първия изборен тур, който е от решаващо значение за местните избори. В някои общини невалидните бюлетини са над 10 пъти по-много от избирателната квота за общината. Това беше умишлено предизвикано и е могло да се предотврати. Според Тулечки, Централната избирателна комисия е съучастник в случващото се.

Източник: narod.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.