Иво Гела – монополист на дрогата във Варна. Човек на "Продължаваме промяната" му плащал рекет?

https://crimes.bg/kriminalno/ivo-gela-monopolist-na-drogata-vav-varna-chovek-na-prodalzhavame-promyanata-mu-plashtal-reket/27409 Crimes.bg
Иво Гела – монополист на дрогата във Варна. Човек на "Продължаваме промяната" му плащал рекет?

Варненският ъндърграунд герой Иво Гела е абсолютният монополист в разпространението на наркотици в морската столица, а трафикът на кокаин се осъществявал през пристанището във Варна. Това твърди приживе шуреят на Гела – Атанас Радев, познат като Наско Ластика. Въпреки солидните показания на близкия му родственик, през есента на 2020 г. Гела бе оправдан от Специализирания наказателен съд по обвинения за рекет, поръчкови побои, отвличане, убийство и трафик на дрога.


Иво Иванов – Гела, коронован преди близо 20 години за наместник на ВИС-2 във Варна и региона от Жоро Илиев, става изненадваща мишена на правосъдието през пролетта на 2015 г. Тогава неговият шурей Атанас Радев – Наско Ластика, също с крими закваска, дава сензационни показания за серия от тежки престъпления, извършени по заповед на Гела.


До показанията на Наско Ластика се стигна, след като той влиза в яростен конфликт с шурея си за контрол върху редица питейни заведения и ресторанти във Варна. Ластика обявява, че Иво Гела е поръчал убийството му и че го рекетира за сумата от 200 000 евро. Преди това Радев бе тикнат в затвора заради отвличане на човек от свитата на Иво Гела. Той обаче умира мистериозно на 17 юли 2015 г. от възпаление на мозъка, само месец след като стана основен свидетел срещу шурея си. И до днес съществуват съмнения, че Наско Ластика е бил отровен. Според някои, за да бъде елиминиран, са били наети руснаци, които, както се доказа впоследствие, са царе на „тихите убийства” с отрова. Тогава обаче дори не е направена аутопсия за смъртта на Ластика.


Иво Иванов – Гела не прекарва нито ден в ареста, тъй като дни преди зрелищната полицейска акция, проведена на 3 април 2015 г. във Варна, той се изпарява от страната и се покрива в Москва. С него изчезва и дясната му ръка Красимир Лузев – Красьо Цопа. Докато е издирван в България, Красьо Цопа бива арестуван от бреговата охрана на Алжир. Варненецът е закопчан на ветроходна яхта с немски флаг, която е превозвала 5,3 тона наркотици. Към днешна дата Красьо Цопа все още излежава присъда за наркотрафик в Алжир.


Наблюдатели на съдебния процес срещу Иво Иванов – Гела и престъпната му банда коментират, че делото е било предрешено още след смъртта на основния свидетел Наско Ластика.


Приживе Радев дава подробни обяснения за структурата на крими организацията на Гела. Твърди, че неговата банда контролира трафика на кокаин през пристанището във Варна и че е наложила монопол върху търговията с наркотици в морската столица. Бандата разполагала с частна армия силоваци, предвождана от Валентин Христов – Вальо Бандита, която се движела с картечни пистолети и с мечове из Варна. Групировката контролирала престъпния живот не само във Варна, но и в Добрич и в Търговище, а влиянието й се разпростирало в цяла Северна България.


Според други защитени свидетели, дали показания в началото на процеса, Иво Иванов – Гела стои зад отвличането на корабния магнат Рубин Коцев.


Той бе похитен на 17 март 2004 г. пред дома му във Варна, когато двама маскирани го спират на метри от къщата му, натикват го в кола и го откарват в къща. Поискани са 2 милиона долара откуп, но похитителите получават $ 500 хиляди, преди да го освободят след 9 дни в плен. „Иво Гела поръча отвличането заради неуредени сметки с Рубин Коцев. Акцията по похищението беше водена от Краси Цопа“, твърди един от защитените свидетели. Неофициалната причина за похищението е нежеланието на Рубин Коцев да позволи на мафиотите да ползват негови кораби за трафик на наркотици. Впоследствие се оказа, че Коцев е бил подмамен от млад здравеняк, с който е поддържал по-интимни отношения. За освобождаването на Коцев (по негови думи) са били платени €500 000, а през цялата следваща госина синът на Рубин - Благомир Коцев, който е регионален лидер на партия "Продължаваме промяната" и областен управител на Варна, му превежда шест цифрени суми с неизвестно основание. Оперативни работници допускат, че вноските представляват разсрочено пращане на другата част от откупа за освобождаването на Коцев-старши.


Други свидетели със защитена самоличност твърдят, че на сметката на Иво Гела стоят цели 5 убийства. Като мишени на варненския „капо ди тути капи“ се сочат имената на варненския петролен бос Каро Акопович, ликвидиран от наемен убиец на 19 декември 2002 г. в Аксаково, на варненския наркодилър Михаил Манолов – Чешкия, очистен през пролетта на 2004 г. и издирвания от Интерпол гангстер Димо Русатев. Другите двама, очистени по поръчка на Иво Гела, поне според защитените свидетели, са Константин Димитров – Косьо Самоковеца и Емил Димитров – Емо Макарона, бос на музикалната компания „Унисон“.


Бандата на Гела направила опит и за друго убийство – това на Веселин Жеков – Полицая. Неговата къща била обстрелвана с гранатомет, но Полицая се отървал само с дребни наранявания.


В последната година обаче всички свидетели промениха показанията си и обявиха, че са нагласили Иво Гела по заповед на вече покойния Наско Ластика. Според новите им показания, довели до изненадващата оправдателна присъда в Специализирания съд, Атанас Радев ги заплашил, че ако не натопят неговия враг Иво Иванов, лично ще ги закопае. Съдът безрезервно прие тази версия.

Източник: alarma.bg, afera.bg, crimesbg.com







Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.