Зловещи кървави находки в солунското жилище на Йоско Костинбродския

https://crimes.bg/analizi/zloveshti-karvavi-nahodki-v-solunskoto-zhilishte-na-yosko-kostinbrodskiya/39700 Crimes.bg
Зловещи кървави находки в солунското жилище на Йоско Костинбродския

Той ще бъде екстрадиран в България, след като излежи 40-месечната си присъда в Гърция

Йоско Костинбродския ще попадне веднага зад решетките, след като бъде върнат от Гърция, където беше заловен на 18 юни т. г.

 

Бандитът от село Безден беше обявен за международно издирване и спипан в южната ни съседка, пише "Труд". Няколко пъти той беше засичан в Сърбия, но винаги се изплъзваше от полицията.

 

Костинбродския е сочен тартор на група за мокри поръчки и трафик на наркотици. Гръцките съдебни власти допуснаха екстрадирането му у нас, но той трябва първо да излежи присъда от 40 месеца там за незаконно притежаване на оръжие. Нови обвинения за убийства ще посрещнат Костинбродския в България.

 

Според криминалисти издирваният с червена бюлетина мафиот наемал килъри, които да се разправят с враговете му у нас и с неудобните свидетели. Йоско избяга от страната в края на февруари 2014 г., след като съдът го пусна заради липса на достатъчно доказателства срещу него по делото за стрелбата срещу Киро Японеца. В подземния свят обаче се говори, че Йоско е дал показания срещу бандата на Вальо Бореца и затова се озовал на свобода.

 

Пътищата на двамата се преплитат в отвличанията, побоите, рекета и лихварството. Зад гърба им има и убийства. Твърди се, че намерените в дома на Йосифов в Солун оръжия, са били вече използвани за мокри поръчки, което автоматично можело да го вкара до живот в затвора. Вече били събрани достатъчно доказателства срещу него. Той решил да проговори и да прехвърли цялата вина на Бореца, ставайки защитен свидетел. След неговите показания, криминалистите започнали разработка на групата на Бореца, вече имайки конкретни имена и данни за престъпленията.

 

Още докато е в България, Костинбродския започнал да заплашва свидетели срещу него, но това не повлияло на решението да бъде пуснат на свобода. След като избягал зад граница, той вероятно е решил да осъществи заканите си, защото нямало какво да губи. Двама души, дали показания срещу него, вече се простиха с живота си. През май 2014 г. в Своге беше застрелян Красимир Гочев - Шмид. 34-годишният мъж бе покосен от изстрели от автомат „Калашников” малко след 22.00 часа пред дома си.

 

Името на Шмид бе свързвано с пазара на дрога в столичните квартали „Люлин” и „Надежда”, Своге и Костинброд. Не дрогата обаче станала причина за кървавата разправа. Шмид беше ключов свидетел по делото за бандата, за чийто тартор е спряган Йоско. След покушението, заместник главният прокурор Борислав Сарафов тогава заяви: „Реалната работна хипотеза е да се свърже извършеното убийство с намиращия се в неизвестност Йосиф Йосифов-Костинбродския, по делото на когото Гочев е свидетел”.

 

За убийството по показания на анонимен свидетел беше задържан 38-годишният Красимир Туцов – Вандала, който обаче има алиби за времето на разстрела. Запознати смятат, че смъртта на Шмид най-вероятно е дело на сръбски килър, поръчан от Йоско.

 

Няколко месеца по-късно в столичния кв. „Банишора” беше разстрелян друг свидетел срещу Костинбродския – 53-годишният Хрисим Хрисимов. Стрелбата срещу Хрисимов отекнала между блоковете на ул. „Ген. Иван Чернаев” също около 22.00 ч. По това време той заключвал заведението си „Клуб на бившите шафнери”, което държал под наем на партера на блок 41 а. В квартала никой не знаел, че убитият мъж е свидетел по дела срещу бандата на Йоско. Името на Хрисимов се чу за първи път през лятото на 2003 г. след убийството на Филип Найденов-Фатик. Тогава полицията стигна до него и той се съгласи да свидетелства срещу групата на Йоско Костинбродския.

 

Беше разказал, че са му платили като подставено лице да наеме къща в Банкя. В договора като наемател записал измислени имена – Васил Илиев. В гаража на къщата бе открит джип „Мерцедес” с автомат „Калашников”, с който се предполагаше, че е стреляно по Фатик. Пред разследващите Хрисимов обяснил, че се запознал с Йоско и негови авери случайно в ресторант.

 

Те го уговорили освен за имота в Банкя да купи и кола „Фолксваген Поло”. Тя пък бе намерена опожарена след убийството на Фатик. По делото срещу бандата на Костинбродския имало още свидетели, които обаче са оттеглили или променили показанията си след смъртта на двамата им „колеги”, което и довело до оправдаването на мафиота поради липса на достатъчно доказателства.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.