Зелените прилапват още 54 млн. европари с помощта на МОСВ (Вижте как)

https://crimes.bg/analizi/zelenite-prilapvat-oshte-54-mln-evropari-s-pomoshtta-na-mosv-vizhte-kak/37872 Crimes.bg
Зелените прилапват още 54 млн. европари с помощта на МОСВ (Вижте как)

Министерството на околната среда и водите е хвърлило око на 54 млн. лева за Зелените.
Източник:
2017-02-02 18:08:00


Анализи


1

Прочетено: 294714

Кратка връзка
Средствата идват от оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 и не са усвоени в сектор „Биоразнообразие“. А там, по традиция, всичко е резервирано за джоба на организациите от коалиция „За да остане природа в България“.

Практиката в случаи на неусвоени европари е те да бъдат преразпределени за други сфери, които се финансират от ОП „Околна среда“. механизмът това да се случи включва искане на разрешение от Европейската комисия, която трябва да одобри трансфера на средства. Но вместо сумата да бъде разпределена за най-належащите дейности, като чистотата на въздуха, нови сметища или канализация, Комитетът за наблюдение на програмата я връща в ръцете на Зелените.

Комитетът е съставен основно от чиновници на ведомството и хора, които са свързани с въпросните зелени организации. Те подготвя следната схема – в следващите два дни ще вземе решение „на подпис“. Това моментално изключва всякакъв вид обсъждания. Като резултат решението ще бъде взето непрозрачно. А то вече е предложено за одобрение и Зелените вече усещат аромата на парите.

Практически, така се заобикаля и забраната за обявяване на обществени поръчки. Тя бе издадена към министрите от премиера в оставка Бойко Борисов през декември. Тогава той заяви на членовете на кабинета да спрат всички тръжни процедури и да ги оставят на служебния кабинет. Но Зелените не могат да чакат и случайно да не им мине номера, пише trud.bg.

Освен това се предлага през 2017 г. да се намалят десет пъти средствата за общините, в които има територии от защитената мрежа „Натура 2000“. Това става благодарение на състава на същия този Комитет за наблюдение. А и  досега не се е появил желаещ да провери дали представителите на зелените всъщност не са в конфликт на интереси.

По този начин видимо се опорочава усвояването на средствата на европейските данъкоплатци и се противоречи на ангажиментите на нашата държава,  приети в Споразумението с Европейския съюз 2014-2020. И всичко това - в полза на Зелените.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.