Зелените пак надигат глас срещу правителството (Защо се разгневиха на Закона за концесиите?)

https://crimes.bg/analizi/zelenite-pak-nadigat-glas-sreshtu-pravitelstvoto-zashto-se-razgneviha-na-zakona-za-koncesiite/37871 Crimes.bg
Зелените пак надигат глас срещу правителството (Защо се разгневиха на Закона за концесиите?)

В понеделник Зелените готвят поредния си мащабен протест.
Източник:
2017-02-01 19:23:00


Анализи


2

Прочетено: 240156

Кратка връзка
Коалицията на Зелените се разгневи срещу приетия в сряда Закон за концесиите. Той не е ново явление, защото се обсъжда публично от повече от година. Сега страната ни е заплашена от поредни санкции от ЕК заради забавянето на приемането му. Единствената по-важна разлика между новия и стария закон е, че проучването и добивът на подземните богатства, е изваден от него.

Важното в случая, че контролът на този тип концесии вече ще се извършва по Закона за подземните богатства от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Така новоприетите текстове дават възможност за „независим външен контрол по изпълнение на дейностите на концесионни договори”. А това значи, че се създава възможност държавата по-стриктно да контролира добива на подземни ресурси на страната. А това автоматично означава по-високи приходи в бюджета.

Но пък същевременно води и до много по-високи разходи за концесионерите. Именно тази промяна не се харесва на чуждите компании, които добиват злато, мед и други полезни изкопаеми. Както и на Зелените.

Независимо от огромните щети,

които нанася на природата Коалиция „За да остане природа в България”, нейните представители никога не са протестирали срещу „Каолин“ на Прокопиев или други компании, обслужвани от кръга „Капитал“.

А искането за налагане на вето на целия нов Закон за концесиите е в полза на монопола на Каолин и други чужди добивни компании, експлоатиращи богатствата на България за жълти стотинки. Така става пределно ясно, че Зелените отново не защитават природата, а нечии интереси, пише trud.bg.

За прикритие на истинските цели на протеста, еколозите отново използват дежурната си тема за уж голямата си загриженост за дивите плажове и планините. Както в много от случаите, най-пресният от които е 15- километровият тунел при Кресна или завода за боклук в София, те защитават лобистки и корпоративни интереси. Разбира се срещу съответните облаги. А и започва предизборната кампания и защо Зелените да не си осигурят безплатно ефирно време с поредна лицемерна проява на жълтите павета...

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.