Защо щракнаха белезниците на бившия шеф на столичния КАТ – Тенчо Тенев?

https://crimes.bg/analizi/zashto-shtraknaha-beleznicite-na-bivshiya-shef-na-stolichniya-kat-tencho-tenev/41129 Crimes.bg
Защо щракнаха белезниците на бившия шеф на столичния КАТ – Тенчо Тенев?

 

Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив

Бившият началник на столичния КАТ, който понастоящем е шеф на "Охранителна полиция" в РПУ – Асеновград Тенчо Тенев, бе задържан по време на полицейска операция, информира Трафикнюз.

 

Причината за ареста му, е престъпление по служба.

Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив. Според запознати Тенев е разследван за схема с гуми на служебен автомобил. Тенчо Тенев бе преместен от КАТ – София в Асеновград преди година със заповед на министъра на вътрешните работи. Това е станало по негова молба, в която той посочил "здравословни причини". Неофициално обаче се говори, че преместването му е свързано с тежката катастрофа, при която загина водещият Милен Цветков. Тенев е назначен за началник на КАТ – София през 2014 г. Според публикации, служителят е прекарал голяма част от работното си време в болнични, но се радвал на политически чадър. Името му бе спрягано с недотам законни начини за уреждане със специални номера и разрешителни за затъмнени стъкла на лимузини. В средата на март 2020 г., месец преди катастрофата с Цветков,  е отнет достъпът до класифицирана информация на Тенев. Кариерата му започва в  „Охранителна полиция” в Димитровград. След това той прави "лъвски скок" и е назначен за зам.-шеф в столичния КАТ през 2008 година по времето на министър Михаил Миков. Докато е на този пост изкарва почти една години в отпуска по болест.

 

През май 2011 година Тенев е освободен от заеманата длъжност и пенсиониран. Малко след това обаче завежда дело срещу СДВР, претендирайки, че заповедта за освобождаване му е връчена неправомерно, докато е бил болен и се е лекувал. През 2015 година ВАС го възстановява на работа по време на правителството на Пламен Орешарски. Тенев е възстановен на поста зам.-началник на КАТ – София, а по време на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки е повишен и поема ръководството на столичния КАТ. Според негови колеги Тенев живее в село Крум, близо до Димитровград, където със семейството си , обитава луксозна къща. Тенев поддържал висок стандарт на живот на фона на полицейската заплата, която получава. Съпругата му – Златка Тенева пък е кмет на селото. 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.