Забраняват излизането на деца под 14 години след 20:00 ч. в Бургас

https://crimes.bg/analizi/zabranyavat-izlizaneto-na-deca-pod-14-godini-sled-2000-ch-v-burgas/37484 Crimes.bg
Забраняват излизането на деца под 14 години след 20:00 ч. в Бургас

Общинските съветници приеха предложената от кмета Димитър Николов Наредба за изменение и допълнение на Наредба за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас. В докладната записка се казва, че измененията са свързани със зачестили инциденти, при които се стига до нанасяне на побои и телесни повреди. Практиката показва, че същите се случват в часовете, в които заведенията работят с удължено работно време. Нарушава се обществения ред и спокойствието на гражданите. 

Деца под 14 години нямат право да излизат след 20:00 часа извън домовете си без придружител, а учениците след 22.00 часа. 

Задължително става монтирането на детектори за хладно и огнестрелно оръжие на входовете на нощните заведения, както и въвеждането на непрекъснато видеонаблюдение с камери в режим на записване и паник бутон, са част от мерките. Заснетите материали трябва да се съхраняват 30 дни. Друго условие е да бъдат осигурени каси, в които да се заключва иззетото оръжие. Глобите за клиент с хладно оръжие става от 500 до 5000 лв.

На едноличните търговци и юридическите лица, извършили или допуснали извършване на нарушение на разпоредбите се налага имуществена санкция, в размер от 1000 до 50000 лева, е упоменато още в Наредбата. Търговците имат едномесечен срок за въвеждането на изискванията в сила. 

Кметът Димитър Николов посочи, че в бургаските нощни заведения освен алкохол се употребяват и наркотици. В град Бургас се случват до пет пъти повече нощни инциденти, каза още кметът Николов. „Това означава, че има елемент на повтаряемост и ние нещо трябва да направим”, категоричен бе той. Той коментира още, че всички институции трябва да се обединят в усилията си около този факт. Кметът поясни, че в началото на мандата си е давал разрешение за удължена работно време след 00.00 ч. на 4 заведения, а сега са повече от 25. Той допълни, че ако настъпи очакваната промяна при така наложените правила, който поиска може да входира нова докладна с която същите да бъдат либерализирани с оглед на това, че сме туристически град.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.